Ciasto Wisienka

  • wyświetlono: 1269 |
  • dodany do książki kucharskiej: 15 |
  • polecenia: 1

Efektowne, kolorowe,pyszne ciasto miła gratka dla oka i podniebienia

beniawojt
  • 120min

Składniki

Foremka 24/35
Ciasto
3 szklanki mąki pszennej
250 g masła
6 żółtek
1 szklanka śmietany
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka
6 białek
6 łyżek cukru
3 kisiele o smaku wiśniowym
Nadzienie
1 słoik wydrylowanych wiśni z zalewy(lub kompotu)
Krem
400 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
2 galaretki wiśniowe
3 łyżki cukru pudru
Polewa
250 ml soku Kubuś (kolor czerwony)
1 budyń waniliowy
1 galaretka rubinowa
300 g ciastek delicji o smaku wiśniowym
Wisienki
1/2 galaretki wiśniowej
1/2 szklanki cukru
4 łyżki śmietanki 30%
igiełki sosny

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Wisienka

  • 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, wymieszać z posiekaną margaryną, żółtkami, śmietaną i cukrem pudrem i zagniatać do uzyskania elastycznej, jednolitej masy(w razie potrzeby dodać nieco mąki) po czym uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą , schować do lodówki na 1 godzinę.
    Po wyjęciu podzielić na cztery części .
    Rozwałkować pierwszą część na cienki prostokąt ,przełożyć na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blaszkę.
    Białka ubić na sztywno dodać cukier i kisiel , połową pianki wysmarować wcześniej rozwałkowane ciasto na piance ułożyć połowę wiśni i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta, tą samą czynność powtórzyć jeszcze raz .Upiec pojedynczo dwa placki w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Przestudzić.
    Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i serek i delikatnie na najmniejszych obrotach miksera wymieszać , wlać przestudzoną galaretkę i dokładnie wymieszać .
  • 3. Połowę soku wlać do rondelka i zagotować w pozostałym soku rozrobić budyń i połączyć razem z gotującym się sokiem , masę zdjąć z ognia wsypać
    galaretki i mieszać do momentu ,aż się rozpuszczą . Przestudzić.
  • 4. Wisienki
    Galaretkę rozpuścić 1/2 szklanki wrzątku i przestudzić.
    Do zimnej , ale płynnej galaretki wsypać cukier i dodać śmietanę dokładnie wymieszać , odstawić do stężenia .
    Z powstałej masy formować małe kuleczki w kształcie wisienek,a do kuleczek wbijać igiełki sosny.
    Przełożenie ciasta:ciasto-połowa kremu-ciastka delicje-druga połowa kremu-ciasto-polewa-wisienki.Schłodzić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylabiszkopt z masą z galaretką z budyniem z owocami ciasto do kawy na urodziny z bitą śmietaną z serem

Komentarze

Podobne przepisy

Czekoladowo-śmietanowa wisienka

Dodane przez: agarybak76

Czekoladowo-śmietanowa wisienka

Pyszne, warstwowe ciasto z bitą...

ciasto

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Wisienka w Zebrze

Zwykłe ciasto a można trochę wzbogacić...

Ciasto Snikers

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Snikers

Ciasto Snikers to nic innego jak...

Ciasto Shrek

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Shrek

Słyszeliście może o Shreku ? Ciasto...

ciasto

Dodane przez: Justyna844

Ciasto

Pyszne ciasto z budyniem w kruchym...

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto

.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE