Ciasto Cappuccino z orzechami

  • wyświetlono: 737 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Biszkopt, krem oraz pyszna wkładka orzechowa. Proste ciasto, które świetnie się komponuje z filiżanką lub kubkiem...jak kto woli pysznej kawy lub herbaty.

P1040742 (3)
  • 20 porcje
  • 60min

Składniki

biszkopt:

jajka 5 szt,

cukier 1 szklanka,

mąka pszenna 1 szklanka,

mąka ziemniaczana 0,5 szklanki,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

sól szczypta,


ciasto orzechowe:

białka 5 szt,

orzechy włoskie zmielone lub bardzo drobno pokrojone 250 g,

cukier 1 szklanka,

mąka pszenna 1 łyżka,

mąka ziemniaczana 1 łyżka,


masa:

mleko 700 ml,

budyń waniliowy 1 szt,

mąka pszenna 1 łyżka,

mąka ziemniaczana 1 łyżka,

cukier 0,5 szklanki,

masło 200 g,

cappuccino 6 łyżeczek,


dodatkowo:

cappuccino 8 łyżeczek,

czekolada mleczna 40 g,

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Cappuccino z orzechami

  • 1. Składniki na biszkopt, powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy po jednym żółtku i cały czas miksujemy. W osobnej misce przesiewamy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, następnie wyciągamy z blaszki i przekrawamy na pół.

    Ciasto orzechowe:

    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż cukier się rozpuści a piana będzie błyszcząca. Orzechy łączymy z mąkami, mieszamy i dodajemy do piany. Mieszamy do połączenia. Pianę wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy w 170 st.C przez 30-40 min. aż piana będzie rumiana i wypieczona.

    Część mleka odlewamy i rozpuszczamy w nim budyń oraz mąkę. Pozostałe mleko stawiamy na palnik i dodajemy cukier. Gdy mleko zacznie wrzeć powoli wlewamy rozpuszczony proszek i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki i zagotowujemy. Budyń przykrywamy folią aluminiową, aby nie powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia. Cappuccino zalewamy 1/4 szklanki wody i również odstawiamy do ostygnięcia.

    Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec powoli wlewamy cappuccino i miksujemy do połączenia. Kilka łyżek masy odstawiamy do posmarowania wierzchu ciasta.

    Pozostałe Cappuccino zalewamy szklanką wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.

    Pierwszą część biszkopta nasączamy połową kawy. Nakładamy połowę masy, następnie ciasto orzechowe, drugą połowę masy, kolejny biszkopt, który również polewamy kawą. Wierzch smarujemy odłożoną wcześniej masą i dekorujemy startą czekoladą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastokremczekoladaorzechycappuccino
 

Komentarze

Podobne przepisy

Cappuccino z kokosową wkładką

Dodane przez: anjaa

Ciasto Cappuccino z kokosową wkładką

Ciasto dla osób lubiących kawowe...

Ciasto Cappuccino

Dodane przez: Świat Wypieków

Ciasto Cappuccino

Mięciutki kakaowy biszkopt przełożony...

truskawkowa pychotka z cappuccino

Dodane przez: agarybak76

Ciasto Truskawkowa pychotka z cappuccino

Smakowite połączenie ciasta czekoladowego,...

serowo-brzoskwioniowa pychotka

Dodane przez: agarybak76

Ciasto Serowo-brzoskwiniowa pychotka z cappuccino

Ideale ciasto na wyjątkowe okazje....

Dyniowe ciasto z orzechami

Dodane przez: mimiwiki

Dyniowe ciasto z orzechami

Aromatyczne, korzenne ciasto z...

ciasto cappuccino

Dodane przez: capri

ciasto cappuccino

Delikatny krem z kakaowym ciastem,...