Ciasto Cappuccino

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Lekka kawowa pianka na czekoladowym biszkopcie

  • 60 min

Składniki:

  • Na biszkopt:
    - 3 jajka
    - 1/3 szkl cukru
    - 1/3 szkl mąki pszennej
    - 1/3 szkl mąki ziemniaczanej
    - 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
    - 3 łyżki kakao
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego
    Krem kawowy:
    -300ml śmietany kremówki
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 3 łyżki mocnej kawy rozpuszczalnej
    - 2 łyżeczki kakao
    - 2 łyżeczki żelatyny
    - 1/4 szkl gorącego mleka
    Krem Cappuccino:
    - 500 ml śmietany kremówki
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 90g cappuccino waniliowe (w proszku)
    - 3 łyżeczki żelatyny
    - 1/4 szkl gorącego mleka
    Krem śmietankowy:
    -200ml śmietany kremówki
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 1 fix do śmietany
    Do dekoracji:
    - Płatki róży
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy na białą puszystą masę. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao. Do ubitej masy dodajemy stopniowo suche składniki i dobrze całość mieszamy. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy przez około 20 minut. Biszkopt studzimy.
  • 2. Krem kawowy.
    Kawę rozpuszczalną rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku i studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy kakao, Ostygniętą kawę i na koniec rozpuszczoną żelatynę miksujemy aż składniki dobrze się połączą i wykładamy masę na biszkopt. Wyrównujemy powierzchnię kremu i wstawiamy do lodówki.
  • image-05ptcra 3. Krem Cappuccino:
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Śmietanę ubijamy z cukrem, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo po jednej łyżce suche Cappuccino i na koniec rozpuszczoną żelatynę miksujemy aż składniki dobrze się połączą i krem przekładamy na zastygnięty krem kawowy i wyrównujemy powierzchnię. Ponownie wstawiamy ciasto do lodówki.
  • image-1unhy6r 4. Krem Śmietankowy:
    Śmietanę ubijamy pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z fixem. Śmietanę wykładamy na krem cappuccino i wstawiamy do lodówki żeby masa się schłodziła.
    Gotowe ciasto kroimy w kostkę i dekorujemy płatkiem róży.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować