Ciasto biszkoptowo-sezamowe z masą chałwową

4.5 (163 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

smaczne ciasto na biszkopcie w wkładka z białek z sezamem z masa chałwową , -na kazda okazje :) polecam:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1. Biszkopt ciemny
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki
    2 łyżki kakao
    2. Masa chałwowa:
    około 200 g chałwy
    1/2 litra mleka
    3 żółtka
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    125 g masła


    3. Ciasto białkowe z sezamem
    3 białka
    3 łyżki cukru cukru
    1 łyżeczka maki ziemniaczanej
    1 łyżeczka mąki pszennej
    1|2 łyżeczki proszku do pieczenia
    około 150 sezamu
    oraz
    kawa do posypania wierzchu
    i sezam na wierzch



    -
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto biszkoptowo-sezamowe z masą chałwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt ciemny:
    Białka oddzielam od żóltek.
    Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaje kakao.
    Z białek ubijam sztywna pianę, a pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier, żółtka. Nastepnie dodaje makę wczesniej połaczona z proszkiem do pieczenia i cukrem.Wszystko delikatnie łacze.
    Piekne w natłuszczonej blaszcze w temperaturze 170ºC przez około 35 – 40 minut .Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia a potem kroje na na 2 blaty.
    2. Masa chałwowa:
    Z mleka żółtek , maki, cukrów przygotowuję budyń.Odstawiam do wystudzenia.
    Zimny budyń łaćzę z utartym masłem a na koniec dodaję porcjami chałwę.
    3. Ciasto białkowe z sezamem:
    Białka ubijam na sztywną pianę dodajĘ stopniowo cukier a nastepnie dodaję obie maki, proszek do pieczenia i drobny sezam. Piekę w natłuszczonej blaszce w 180 stopniach ok. 30 minut.
    4. Przełożenie:
    biszkopt kakaowy smaruję 1/3 kremu, następnie układam ciasto z białek z sezamem , rozprowadzam krem , układam drugą połowę biszkoptu , a na koniec reszte kremu.
    Wierzch oprószam kawa i posypuje sezamem.
    Ciasto odstawiam do schłodzenia, smacznego

Porady

-aby przygotowac budyn nalezy zagotować połowę mleka z cukrami , w drugiej połowie rozrobić żółtka z mąkami i wlać powoli do gotującego się mleka. Mieszać szybko . Gdy budyń jest gotowy odstawić go aby całkowicie wystygł. - krem chałwowy po schłodzeniu łatwiej jest rozprowadzic. -blaszka 25 na 25

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Sezam Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować