Ciasto biszkoptowo-sezamowe z masą chałwową

  • wyświetlono: 2143 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

smaczne ciasto na biszkopcie w wkładka z białek z sezamem z masa chałwową , -na kazda okazje :) polecam:)

118676133_306263087332359_5260937475200504750_n
  • 14 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

1. Biszkopt ciemny
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
2 łyżki kakao
2. Masa chałwowa:
około 200 g chałwy
1/2 litra mleka
3 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
125 g masła


3. Ciasto białkowe z sezamem
3 białka
3 łyżki cukru cukru
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki pszennej
1|2 łyżeczki proszku do pieczenia
około 150 sezamu
oraz
kawa do posypania wierzchu
i sezam na wierzch



-

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto biszkoptowo-sezamowe z masą chałwową

  • 1. 1. Biszkopt ciemny:
    Białka oddzielam od żóltek.
    Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaje kakao.
    Z białek ubijam sztywna pianę, a pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier, żółtka. Nastepnie dodaje makę wczesniej połaczona z proszkiem do pieczenia i cukrem.Wszystko delikatnie łacze.
    Piekne w natłuszczonej blaszcze w temperaturze 170ºC przez około 35 – 40 minut .Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia a potem kroje na na 2 blaty.
    2. Masa chałwowa:
    Z mleka żółtek , maki, cukrów przygotowuję budyń.Odstawiam do wystudzenia.
    Zimny budyń łaćzę z utartym masłem a na koniec dodaję porcjami chałwę.
    3. Ciasto białkowe z sezamem:
    Białka ubijam na sztywną pianę dodajĘ stopniowo cukier a nastepnie dodaję obie maki, proszek do pieczenia i drobny sezam. Piekę w natłuszczonej blaszce w 180 stopniach ok. 30 minut.
    4. Przełożenie:
    biszkopt kakaowy smaruję 1/3 kremu, następnie układam ciasto z białek z sezamem , rozprowadzam krem , układam drugą połowę biszkoptu , a na koniec reszte kremu.
    Wierzch oprószam kawa i posypuje sezamem.
    Ciasto odstawiam do schłodzenia, smacznego

Porady

-aby przygotowac budyn nalezy zagotować połowę mleka z cukrami , w drugiej połowie rozrobić żółtka z mąkami i wlać powoli do gotującego się mleka. Mieszać szybko . Gdy budyń jest gotowy odstawić go aby całkowicie wystygł.
- krem chałwowy po schłodzeniu łatwiej jest rozprowadzic.
-blaszka 25 na 25

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastochałwasezammasa z białek

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z masą chałwową i bezą

Dodane przez: Karina253

Ciasto z masą chałwową i bezą

Kolejna propozycja dla łakomczuszków...

Ciasto z masą chałwową na białkowcu

Dodane przez: Joanna Kryla

Ciasto z masą chałwową na białkowcu

Do zużycia miałam sporo białek,...

Ciasto z kremem chałwowym

Dodane przez: Skotka

Ciasto z kremem chałwowym

Puszysty biszkopt z musem owocowym...

przekładaniec  z herbatnikami

Dodane przez: Bożena Z.

Przekładaniec chałwowy bez pieczenia...

dla wielbicieli chałwy.......proste...

ciasto  przekładane  z makowo kokosowa wkładka i z biszkoptami

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto przekładane masą chałwową z wkładka...

polecam ciasto na kazda okazje...

ciasto czekoladowo-chałwowe

Dodane przez: agarybak76

Ciasto czekoladowo-chałwowe z bezami

Kakaowy biszkopt przełożony masą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE