Miodownik z masą chałwową

5 (179 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 3 godz.

Współpracownicy byli zachwyceni smakiem ciasta :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    4 jajka
    1 szklanka mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru kryształu
    1/2 kostki margaryny Palma z Murzynkiem
    3 łyżki miodu
    1 łyżeczka sody

    masa:
    2 szklanki mleka
    2 jajka
    po 2 łyżki mąki pszennej, ziemniaczanej i cukru
    1 cukier waniliowy
    1 kostka masła
    15 dkg chałwy
    1 kieliszek spirytusu

    do nasączenia:
    1 kieliszek alkoholu
    2 kieliszki wody

    do dekoracji:
    polewa
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Miodownik z masą chałwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Upieczone ciasto 1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, zmiksować z żółtkami, a potem wymieszać z mąkami i proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać rozpuszczoną margarynę z miodem. Wymieszać i wylać na wyłożona papierem blaszkę (20x35cm). Piec 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu przekroić wzdłuż na pół.
  • Ciasto z masą 2. Jajka roztrzepać z resztą sypkich składników i rozprowadzić połową szklanki mleka. Kiedy reszta mleka się zagotuje, wlać roztrzepane jajka i zagotować, mieszać do zgęstnienia. Wystudzić.
    Masło utrzeć na puszystą masę, po łyżce dodawać budyń. Na końcu dodać pokruszoną chałwę i spirytus.
    Ciasto nasączyć i przełożyć masą.
  • Gotowe ciasto 3. Udekorować polewą. Schłodzić.
  • W przekroju 4. Smacznego :)

Porady

Do masy można ugotować budyń z torebki na 0,5 litra mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować