Ciasto biszkoptowe z nadzieniem mocno pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: białka oddzielić od żółtek, schłodzić, dodać szczyptę soli, ubić robotem na sztywną pianę, porcjami dodawać cukier, wymieszać. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem(będzie rosnąca masa), dodać do ubitej piany, delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Mąki wymieszać, dodawać po łyżce do masy jajecznej, delikatnie mieszać do połączenia się składników. Piec w temp. 180 stopni około 40 minut(do suchego patyczka, u mnie piekarnik bez termo obiegu). Wystudzony biszkopt przekroić na 3 krążki.
4 żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać skórkę otartą z 1 pomarańczy, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącego soku pomarańczowego. 3/4 szklanki soku pomarańczowego lekko podgrzać z 1 łyżką cukru, wystudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru. Dodać wystudzoną żelatynę, wymieszać robotem. Na koniec dodać utarte żółtka ze skórką pomarańczową, delikatnie mieszać aż składniki się połączą. Masa powinna być gęstniejąca.
Blat biszkoptu nasączyć sokiem pomarańczowym, posmarować dżemem, następnie posmarować partię kremu, przyłożyć drugim krążkiem, nasączyć, położyć dżem i krem. Przykryć ostatnim krążkiem, nasączyć , położyć dżem i krem. Lekko schłodzić w lodówce. Na wierzch posmarować dżem i na boki. Boki dodatkowo obsypać orzechami włoskimi. Udekorować plasterkami pomarańczy i ziarnkami kawy. Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
Porady
1.do ponczu można dodać 2-3 krople olejku pomarańczowego.
Komentarze