Ciasto biszkoptowe z nadzieniem mocno pomarańczowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne ciasto o mocnym aromacie pomarańczowym, trochę pracochłonne, ale warto wypróbować przepis na ciasto i na krem. Idealne do porannej kawy.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    Tortownica o średnicy 28 cm
    Ciasto:
    5 jajek
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka octu
    Szczypta soli
    Tłuszcz do formy
    Nadzienie:
    5 dużych pomarańczy
    4 łyżeczki żelatyny
    ½ szklanki cukru + 1 łyżka
    4 żółtka
    1 łyżka cukru pudru
    300 ml śmietany 30%
    1 duży słoik dżemu pomarańczowego
    2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto biszkoptowe z nadzieniem mocno pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: białka oddzielić od żółtek, schłodzić, dodać szczyptę soli, ubić robotem na sztywną pianę, porcjami dodawać cukier, wymieszać. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem(będzie rosnąca masa), dodać do ubitej piany, delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Mąki wymieszać, dodawać po łyżce do masy jajecznej, delikatnie mieszać do połączenia się składników. Piec w temp. 180 stopni około 40 minut(do suchego patyczka, u mnie piekarnik bez termo obiegu). Wystudzony biszkopt przekroić na 3 krążki.
    4 żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać skórkę otartą z 1 pomarańczy, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącego soku pomarańczowego. 3/4 szklanki soku pomarańczowego lekko podgrzać z 1 łyżką cukru, wystudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru. Dodać wystudzoną żelatynę, wymieszać robotem. Na koniec dodać utarte żółtka ze skórką pomarańczową, delikatnie mieszać aż składniki się połączą. Masa powinna być gęstniejąca.
    Blat biszkoptu nasączyć sokiem pomarańczowym, posmarować dżemem, następnie posmarować partię kremu, przyłożyć drugim krążkiem, nasączyć, położyć dżem i krem. Przykryć ostatnim krążkiem, nasączyć , położyć dżem i krem. Lekko schłodzić w lodówce. Na wierzch posmarować dżem i na boki. Boki dodatkowo obsypać orzechami włoskimi. Udekorować plasterkami pomarańczy i ziarnkami kawy. Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

Porady

1.do ponczu można dodać 2-3 krople olejku pomarańczowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować