Ciasto z biszkoptem budyniowym-krówkowym. Ciasto z masą budyniowo-krówkową. Ciasto też z kremem śmietankowo-kajmakowym. Góra ciasto to blaty waflowe. Ciasto też z nasączonymi biszkopcikami, wyszło bardzo pyszne.
3 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
BISZKOPT BUDYNIOWO -KRÓWKOWY:
-5 jajek
-150 g.cukru
-2 duże budynie krówkowe po 64 g.
-1 łyżka mąki tortowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-40 g. płatków czekoladowych
MASA BUDYNIOWO-KRÓWKOWA:
-4 szklanki mleka
-1,5 dużych budyni krówkowych tj.ok.100 g.
-4 łyżki cukru
-2 żółtka
-100 g. masła
CIASTKA:
-ok. 200 g. biszkopcików
-1 szklanka mocnej kawy i posłodzonej w/g uznania
KREM ŚMIETANKOWO-KAJMAKOWY:
-500 ml. śmietanki 30 %
-350 g. sera śmietankowego
-510 g. Kajmaku (może być i inna masa krówkowa)
-30 żelatyny
-3/4 szklanki wody
Biszkoptowe mocno krówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budyń z mąką i proszkiem,jednocześnie mieszać łopatką.Na koniec wmieszać płatki czekoladowe. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Obrócić na deskę,zdjąć papier i ostudzić. Włożyć z powrotem do tej samej blaszki, wyżej wyścielanej papierem do pieczenia.
2.masa budyniowa- Budynie rozmieszać z żółtkami, cukrem i 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Odstawić z palnika i od razu dodać masło i wymieszać. Ostudzić do letniego, często mieszając i wylać na biszkopt.
3.biszkopciki-Ciasteczka maczać w zimnej kawie i układać na budyniu. Ciasto schłodzić.
4.krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę ubić z serem i miękką masą Kajmakową. Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wylać na biszkopciki .
5.Na górze ułożyć blaty waflowe, obcinając do odpowiednich rozmiarów.Ciasto schłodzić w lodówce.
Komentarze