BISZKOPTOWE MOCNO KRÓWKOWE

4.5 (146 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto z biszkoptem budyniowym-krówkowym. Ciasto z masą budyniowo-krówkową. Ciasto też z kremem śmietankowo-kajmakowym. Góra ciasto to blaty waflowe. Ciasto też z nasączonymi biszkopcikami, wyszło bardzo pyszne.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • BISZKOPT BUDYNIOWO -KRÓWKOWY:
    -5 jajek
    -150 g.cukru
    -2 duże budynie krówkowe po 64 g.
    -1 łyżka mąki tortowej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -40 g. płatków czekoladowych

    MASA BUDYNIOWO-KRÓWKOWA:
    -4 szklanki mleka
    -1,5 dużych budyni krówkowych tj.ok.100 g.
    -4 łyżki cukru
    -2 żółtka
    -100 g. masła

    CIASTKA:
    -ok. 200 g. biszkopcików
    -1 szklanka mocnej kawy i posłodzonej w/g uznania

    KREM ŚMIETANKOWO-KAJMAKOWY:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -350 g. sera śmietankowego
    -510 g. Kajmaku (może być i inna masa krówkowa)
    -30 żelatyny
    -3/4 szklanki wody

    GÓRA:
    -2 wafle kwadratowe
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Ciasto

Biszkoptowe mocno krówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • BISZKOPTOWE MOCNO KRÓWKOWE 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budyń z mąką i proszkiem,jednocześnie mieszać łopatką.Na koniec wmieszać płatki czekoladowe. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Obrócić na deskę,zdjąć papier i ostudzić. Włożyć z powrotem do tej samej blaszki, wyżej wyścielanej papierem do pieczenia.
  • BISZKOPTOWE MOCNO KRÓWKOWE 2. masa budyniowa- Budynie rozmieszać z żółtkami, cukrem i 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Odstawić z palnika i od razu dodać masło i wymieszać. Ostudzić do letniego, często mieszając i wylać na biszkopt.
  • BISZKOPTOWE MOCNO KRÓWKOWE 3. biszkopciki-Ciasteczka maczać w zimnej kawie i układać na budyniu. Ciasto schłodzić.
  • BISZKOPTOWE MOCNO KRÓWKOWE 4. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę ubić z serem i miękką masą Kajmakową. Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wylać na biszkopciki .
  • BISZKOPTOWE MOCNO KRÓWKOWE 5. Na górze ułożyć blaty waflowe, obcinając do odpowiednich rozmiarów.Ciasto schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować