Kaczka z nadzieniem pomarańczowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kaczka pieczona z dodatkiem aromatycznych przypraw i owoców. Super danie - u mnie dodatkiem do mięsa są frytki i surówka z marchewki. Kaczka po upieczeniu ma lekko brązową skórkę a w środku soczyste mięso o delikatnym smaku i zapachu.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 świeża kaczka bez podrobów(u mnie 2,4 kg)
    Nadzienie:
    3 pomarańcze
    3 mandarynki
    1 winne jabłko
    10 goździków
    Cynamon do smaku
    2 ostre przyprawy do drobiu
    ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
    ½ łyżeczki ziaren kolendry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka z nadzieniem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: kaczkę opłukać, osuszyć. Przyprawę wymieszać z rozmarynem i kolendrą. Natrzeć kaczkę na zewnątrz i w środku, wstawić do miski, owinąć folią i wstawić do lodówki na 24 godziny. Owoce umyć, jabłko, 1 pomarańczę i 1 mandarynkę pokroić na części, posypać delikatnie cynamonem, dodać goździki, delikatnie wymieszać. Do środka włożyć aromatyczne nadzienie, spiąć wykałaczką. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć drugą pomarańczą i mandarynką. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w temp. 180 stopni. Następnie zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec do miękkości mięsa. W czasie pieczenia oblewać mięso powstałym tłuszczem. Upieczone mięso udekorować cząstkami pomarańczy, mandarynki i pietruszki.

Porady

Mięso można też piec w rękawie. Pod koniec pieczenia rozciąć rekaw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować