Ciasto biszkoptowe z masą owocową i kremem waniliowym

4.5 (201 ocen)

  • 60 min

Leciutkie i puszyste ciasto, z cudownym waniliowym kremem i masą owocową - nie jest za słodkie, smakuje prawie jak tort, a przygotowuje się je dużo szybciej.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki (blacha 20 x 30 cm):
    Biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Masa owocowa:
    230-250 g. mrożonych owoców (u mnie leśne)
    1 kisiel truskawkowy (bez cukru)
    1/3 szklanki wody
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 pełna łyżka masła
    Krem waniliowy:
    250 g. serka mascarpone
    1 pełna łyżka cukru pudru
    3 łyżki likieru waniliowego lub
    w wersji dla dzieci kilka kropli olejku waniliowego
    Dodatkowo:
    masło do natłuszczenia
    maka do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto biszkoptowe z masą owocową i kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Biszkopt: jajka ucieram mikserem z solą, cukrem pudrem i waniliowym na bardzo puszystą, jasną masę. Ucierając dalej dodaję stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na blachę (dno wykładam papierem, natłuszczam papier i boki blachy masłem, oprószam całość mąką). Biszkopt wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piekę 25 minut. Wyjmuję z blachy, studzę.
    Masa owocowa: zamrożone owoce przekładam do rondelka, dodaję łyżeczkę cukru pudru i podgrzewam przez ok. 5 minut, aż puszczą sok. Kisiel mieszam w 1/3 szklanki wody, zdejmuję rondel z ognia i dodaję kisiel do podgrzanych owoców, energicznie mieszając. Powstanie bardzo gęsta masa. Dodaję masło i blenduję wszystko przez chwilę.
    Zimny biszkopt przekrajam na pół, na jedną część wykładam ciepłą masę owocową, przykrywam drugim blatem, lekko przyciskam.
    Krem waniliowy: serek mascarpone mieszam dokładnie łyżką z cukrem pudrem i likierem waniliowym. Gotowy krem wykładam na ciasto, wygładzam powierzchnię. Całość można oprószyć owocowymi posypkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować