Ciasto cappuccino z wiśniami

4.51 (186 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo delikatne ciasto o smaku kawy z lekką, śmietankową masą z dodatkiem wiśni. Ciasto samo rozpływa się w ustach.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 9 dużych jajek,
    - szczypta soli,
    - 8 łyżek wody,
    - 1,5 szklanki cukru kryształu,
    - 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
    - 1 szklanka mąki pszennej,
    - 1 szklanka kawy cappuccino o ulubionym smaku - u mnie Cafe IRISH,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    forma do pieczenia 26X36
    Masa:
    - 750 ml śmietanki 30%,
    - 1 galaretka wiśniowa,
    - 2 Śmietan-fixy,
    - 2 łyżki cukru pudru,
    - 3 szklanki dobrze odciśniętych z kompotu, wydrylowanych wiśni.
    Do nasączenia ciasta:
    - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody i wystudzonej.
    Polewa:
    - 4 łyżki masła,
    - 4 łyżki cukru kryształu,
    - 4 łyżki mleka,
    - 4 łyżki kakao.
Wystaw ocenę:

4.51 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Ciasto Tort kawowy

Ciasto cappuccino z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą na sztywno.
    Dodajemy stopniowo cukier, żółtka wymieszane z wodą i cały czas ubijamy.
    Do masy dodajemy wymieszane mąki z kawą cappuccino i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy do połaczenia się składników.
    Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem, nasmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 50 min (do suchego patyczka).
    Wystudzone ciasto przekrawamy na 3 częścii nasączamy roztworem kawy.
    Masa:
    Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy w wysokim naczyniu krótko mikserem. Wsypujemy Śmietan-fixy wymieszany z cukrem pudrem i ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
    Do masy wlewamy galaretkę i jeszcze przez chwilę ubijamy do połączenia się składników, następnie dodajemy wiśnie, delikatnie mieszamy.
    Placki przekładamy przygotowaną masą.
    Polewa
    Składniki na polewę dajemy do naczynia i podgrzewamy (nie gotujemy), cały czas mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Studzimy i letnią polewą polewamy przygotowane wcześniej ciasto.
    Ciasto wstawiamy do lodówki .

Porady

Składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować