Ciasto cappuccino z wiśniami

  • wyświetlono: 3843 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Bardzo delikatne ciasto o smaku kawy z lekką, śmietankową masą z dodatkiem wiśni. Ciasto samo rozpływa się w ustach.

WIN_20191026_13_23_05_Pro (2)
  • 26 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
- 9 dużych jajek,
- szczypta soli,
- 8 łyżek wody,
- 1,5 szklanki cukru kryształu,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka kawy cappuccino o ulubionym smaku - u mnie Cafe IRISH,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
forma do pieczenia 26X36
Masa:
- 750 ml śmietanki 30%,
- 1 galaretka wiśniowa,
- 2 Śmietan-fixy,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 3 szklanki dobrze odciśniętych z kompotu, wydrylowanych wiśni.
Do nasączenia ciasta:
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody i wystudzonej.
Polewa:
- 4 łyżki masła,
- 4 łyżki cukru kryształu,
- 4 łyżki mleka,
- 4 łyżki kakao.

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto cappuccino z wiśniami

  • 1. Ciasto:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą na sztywno.
    Dodajemy stopniowo cukier, żółtka wymieszane z wodą i cały czas ubijamy.
    Do masy dodajemy wymieszane mąki z kawą cappuccino i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy do połaczenia się składników.
    Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem, nasmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 50 min (do suchego patyczka).
    Wystudzone ciasto przekrawamy na 3 częścii nasączamy roztworem kawy.
    Masa:
    Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy w wysokim naczyniu krótko mikserem. Wsypujemy Śmietan-fixy wymieszany z cukrem pudrem i ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
    Do masy wlewamy galaretkę i jeszcze przez chwilę ubijamy do połączenia się składników, następnie dodajemy wiśnie, delikatnie mieszamy.
    Placki przekładamy przygotowaną masą.
    Polewa
    Składniki na polewę dajemy do naczynia i podgrzewamy (nie gotujemy), cały czas mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Studzimy i letnią polewą polewamy przygotowane wcześniej ciasto.
    Ciasto wstawiamy do lodówki .

Porady

Składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastoDeserWiśniekawaciasto kawowetort kawowytort cappuccinociasto kawowo-wiśniowetort kawowo-wiśniowy

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto cappuccino

Dodane przez: dagita

Ciasto cappuccino

Przepis z książki Siostry Anastazji...

image-1dhhjtc

Dodane przez: Magster

CIASTO ORZECHOWE Z MASĄ CAPPUCCINO

W cieście tym chciałam połączyc...

Ciasto truskawkowe z pianką cappuccino

Dodane przez: Skotka

Ciasto truskawkowe z pianką cappuccino

Lekko winne, z musem truskawkowym...

ciasto z wiśniami

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto z wiśniami

Pyszne ciasto z wiśniami i kokosową...

Ciasto ucierane z wiśniami

Dodane przez: bogusia82

Ciasto ucierane z wiśniami

Ciasto jest bardzo smaczne i szybkie,...

Ciasto Cappuccino

Dodane przez: zielonakuchniablog

Ciasto Cappuccino

Idealna propozycja dla osób lubiących...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE