Ciasto cappuccino z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą na sztywno.
Dodajemy stopniowo cukier, żółtka wymieszane z wodą i cały czas ubijamy.
Do masy dodajemy wymieszane mąki z kawą cappuccino i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy do połaczenia się składników.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem, nasmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 50 min (do suchego patyczka).
Wystudzone ciasto przekrawamy na 3 częścii nasączamy roztworem kawy.
Masa:
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, studzimy.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy w wysokim naczyniu krótko mikserem. Wsypujemy Śmietan-fixy wymieszany z cukrem pudrem i ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Do masy wlewamy galaretkę i jeszcze przez chwilę ubijamy do połączenia się składników, następnie dodajemy wiśnie, delikatnie mieszamy.
Placki przekładamy przygotowaną masą.
Polewa
Składniki na polewę dajemy do naczynia i podgrzewamy (nie gotujemy), cały czas mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Studzimy i letnią polewą polewamy przygotowane wcześniej ciasto.
Ciasto wstawiamy do lodówki .
Porady
Składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową.
Komentarze