Ciasto z kremem, wiśniami i galaretką

4.5 (175 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto, które obowiązkowo robię w sezonie wiśniowym. Poza sezonem możemy użyć owoce ze słoika.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    Krem budyniowy:

    2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    2 żółtka
    25 dkg margaryny


    Dodatkowo:

    50 dkg wiśni drylowanych
    1 galaretka wiśniowa
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Galaretki

Ciasto z kremem, wiśniami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm, pieczemy około 20 – 30 minut w temp. 180 stopni.
  • 2. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.
  • 3. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipiące mleko wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem.
  • Ciasto z kremem, wiśniami i galaretką 4. Na biszkopcie rozsmarowujemy krem , układamy na nim umyte i wydrylowane wiśnie, zalewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki do czasu, aż galaretka dobrze stężeje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Owoce Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować