Ciasto " beatka " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny:
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wlewamy wodę. Dokładnie mieszamy. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp 180 stopni. Studzimy.
Biszkopt ciemny:
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. na końcu dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. . Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp 180 stopni. Studzimy. Szklanką bądź literatką wykrawamy otwory.krążki pozostawiamy.
Masa:
Mąki i żółtka miksujemy z jedną szklanką mleka. Pozostałą część mleka gotujemy z cukrami. Na gorące mleko z cukrem wlewamy roztwór mąk i żółtek. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Złożenie ciasta: Biszkopt jasny - 1/3 masy - biszkopt ciemny z otworami - w otwory poukładać owoce - zalać galaretką zieloną - 1/2 masy - krążki biszkoptu ciemnego - reszta masy - galaretka truskawkowa. Schłodzić przed podaniem . Smacznego:)
Komentarze