Ciasto " Beatka "

4.46 (149 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis pochodzi z przepisów książki Siostry Anastazji.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Blacha o wym. 25x30
    Biszkopt jasny:
    4 jaja
    ¾ szklanki cukru
    4 łyżki letniej wody
    ½ szklanki mąki pszennej
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Biszkopt ciemny:
    6 jaj
    ¾ szklanki cukru
    szklanka mąki pszennej
    3 łyżeczki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    1 l mleka
    szklanka cukru
    cukier waniliowy
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    400 g masła
    Dodatkowo:
    300 g zielonych winogron
    2 galaretki agrestowe
    2 galaretki truskawkowe
    Galaretki oddzielnie rozrabiamy w 700 ml wrzącej wody
Wystaw ocenę:

4.46 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Wina

Ciasto " beatka " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny:
    Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wlewamy wodę. Dokładnie mieszamy. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp 180 stopni. Studzimy.
    Biszkopt ciemny:
    Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. na końcu dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. . Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp 180 stopni. Studzimy. Szklanką bądź literatką wykrawamy otwory.krążki pozostawiamy.
    Masa:
    Mąki i żółtka miksujemy z jedną szklanką mleka. Pozostałą część mleka gotujemy z cukrami. Na gorące mleko z cukrem wlewamy roztwór mąk i żółtek. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.
    Złożenie ciasta: Biszkopt jasny - 1/3 masy - biszkopt ciemny z otworami - w otwory poukładać owoce - zalać galaretką zieloną - 1/2 masy - krążki biszkoptu ciemnego - reszta masy - galaretka truskawkowa. Schłodzić przed podaniem . Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować