Beatka 2 mojego wykonania

5 (158 ocen)

Ciasto piernikowe z galaretką.

Składniki:

  • Ciasto piernikowe:
    - 1 szklanka cukru
    - 1/2 szklanki miodu
    - 1/2 kostki margaryny
    - 6 jaj
    - 2 szklanki maki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - przyprawa do piernika
    - 1 szklanka śmietany
    Ponadto
    - 1 puszka brzoskwiń
    - 2 galaretki brzoskwiniowe
    - 1 paczka okrągłych biszkoptów
    - 2 śmietany 30%
    - 2 śmietanki fix
    - polewa czekoladowa
    - płatki migdałów
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Beatka 2 mojego wykonania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto piernikowe:
    Margarynę rozpuszczamy z cukrem, miodem i przyprawą do piernika.
    Stopniowo dodać śmietanę. Zagotować i ostudzić.
    Z białek ubijamy pianę.
    Do ciasta dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i na koniec pianę z białek. Dokładnie mieszamy.
    Ciasto piec ok godziny w temp. 180 stopni C
    Ostudzić i przekroić na pół.
  • 2. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody i studzimy.
    Śmietanę ubić z fiksami na sztywno.
    Połowę śmietany wykładamy na dolna cześć ciasta.
    Na to wylewamy tężejącą śmietanę i układamy pokrojone w drobne kawałki brzoskwinie. Układamy biszkopty jeden obok drugiego i wylewamy pozostałą bitą śmietanę.
    Kładziemy górną część ciasta.
    Na wierzchu polewamy polewą czekoladową i posypujemy migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować