Ciasto Beatka

4.5 (151 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Przepis znalazłam w książce mojej mamy, która parę lat temu dostała ją od taty na rocznicę ślubu. Piekłam to ciasto wielokrotnie, dlatego go nieco zmodyfikowałam.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt Jasny:
    -6 jaj
    -1 szkl. cukru
    -1 szkl mąki
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt Ciemny:
    -6 jaj
    -1 szkl cukru
    -3/4 szkl mąki
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3 czubate łyżeczki kakao

    KREM:
    -1,25 l mleka
    -1 szkl. cukru
    -1 cukier waniliowy
    -5 łyżek mąki ziemniaczanej
    -5 łyżek mąki pszennej (+ 1 budyń śmietankowy-opcjonalnie)
    -2 żółtka
    -1 margaryna Kasia

    Galaretki:
    -3 galaretki wiśniowe
    -3 galaretki agrestowe

    Dodatkowo:
    -30 dag zielonych winogron
    -1 puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto beatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu jasnego: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na prostokątną formę do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 170 stopni ok. 30 min.
  • 2. Następnie przygotowujemy biszkopt ciemny w analogiczny sposób jak biszkopt jasny, na koniec dodajemy kakao. Pieczemy w 170 stopniach , ok. 30 min.
  • 3. Przyrządzanie kremu: Obie mąki i żółtka (opcjonalnie dodatkowo budyń) roztrzepać w 1/4l mleka. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać przygotowany roztwór i ugotować budyń. Margarynę utrzeć, dodając przestudzony budyń. Krem podzielić na 2 części.
  • 4. Galaretki rozpuścić w wodzie wg.przepisu podanego na opakowaniu. Należy pamiętać aby nie zastygły.
  • 5. Wykonanie placka: W ciemnym biszkopcie, po upieczeniu wyciąć kółka (np. szklanką). Na jasny biszkopt, w wysokiej foremce, położyć 1 część kremu. Na masie ułożyć krążki z ciemnego biszkoptu. Wolne miejsca wypełnić winogronami i zalać zieloną, tężejącą galaretką. Gdy galaretka stężeje, nałożyć na nią 2 część kremu i położyć ciemny biszkopt z otworami. W otwory ułożyć pokrojone brzoskwinie z puszki. Zalać tężejącą galaretką wiśniową

Porady

Należy pamiętać aby budyń był bardzo gęsty, gdyż później po utarciu z margaryna krem może być za luźny. Proponuję dodanie budyniu śmietankowego do roztworu, wtedy krem z pewnością powinien się udać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować