Ciasto Beatka

  • wyświetlono: 7517 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Przepis znalazłam w książce mojej mamy, która parę lat temu dostała ją od taty na rocznicę ślubu. Piekłam to ciasto wielokrotnie, dlatego go nieco zmodyfikowałam.

  • 150min

Składniki

Biszkopt Jasny:
-6 jaj
-1 szkl. cukru
-1 szkl mąki
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt Ciemny:
-6 jaj
-1 szkl cukru
-3/4 szkl mąki
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 czubate łyżeczki kakao

KREM:
-1,25 l mleka
-1 szkl. cukru
-1 cukier waniliowy
-5 łyżek mąki ziemniaczanej
-5 łyżek mąki pszennej (+ 1 budyń śmietankowy-opcjonalnie)
-2 żółtka
-1 margaryna Kasia

Galaretki:
-3 galaretki wiśniowe
-3 galaretki agrestowe

Dodatkowo:
-30 dag zielonych winogron
-1 puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Beatka

  • 1. Wykonanie biszkoptu jasnego: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na prostokątną formę do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 170 stopni ok. 30 min.
  • 2. Następnie przygotowujemy biszkopt ciemny w analogiczny sposób jak biszkopt jasny, na koniec dodajemy kakao. Pieczemy w 170 stopniach , ok. 30 min.
  • 3. Przyrządzanie kremu: Obie mąki i żółtka (opcjonalnie dodatkowo budyń) roztrzepać w 1/4l mleka. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać przygotowany roztwór i ugotować budyń. Margarynę utrzeć, dodając przestudzony budyń. Krem podzielić na 2 części.
  • 4. Galaretki rozpuścić w wodzie wg.przepisu podanego na opakowaniu. Należy pamiętać aby nie zastygły.
  • 5. Wykonanie placka: W ciemnym biszkopcie, po upieczeniu wyciąć kółka (np. szklanką). Na jasny biszkopt, w wysokiej foremce, położyć 1 część kremu. Na masie ułożyć krążki z ciemnego biszkoptu. Wolne miejsca wypełnić winogronami i zalać zieloną, tężejącą galaretką. Gdy galaretka stężeje, nałożyć na nią 2 część kremu i położyć ciemny biszkopt z otworami. W otwory ułożyć pokrojone brzoskwinie z puszki. Zalać tężejącą galaretką wiśniową

Porady

Należy pamiętać aby budyń był bardzo gęsty, gdyż później po utarciu z margaryna krem może być za luźny. Proponuję dodanie budyniu śmietankowego do roztworu, wtedy krem z pewnością powinien się udać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiasto na specjalne okazje

Komentarze

Podobne przepisy

Cielaczek

Dodane przez: Kociołek Iwony

Ciasto Cielaczek

Szybki sposób na pyszne ciasto.

bananowiec

Dodane przez: emma1309

Ciasto Bananowiec

Pyszne ciasto z bananami. Jest...

Lodowiec.

Dodane przez: Di bloguje

Ciasto Lodowiec

To ciasto pamiętam jako wielki...

Ciasto marchewkowe

Dodane przez: adamonika

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe smakuje przez...

pychotka

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto Pychotka

Pyszne ciasto pychotka z orzechami,...

image-0nktxrn

Dodane przez: Teodorka

Ciasto Kubanka

Błyskawicznie znika z talerzy....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE