Ciasto bananowo-budyniowe bez pieczenia

4.5 (148 ocen)

Ciasto z kategorii łatwych i pysznych. Najlepiej smakuje następnego dnia. A herbatniki kakaowe są idealne do przygotowania tego ciasta.

Składniki:

  • 2 budyń śmietankowe
    3 szklanki mleka
    Cukier (jeśli używamy budyniu bez cukru)
    200g masła
    2 galaretki cytrynowe
    4-5 bananów
    Herbatniki
    Sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto bananowo-budyniowe bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budynie przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu używając 3 szklanki mleka. Gotowy budyń odstawić do przestygnięcia.
  • 2. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas ucierając, dodawać po 1 łyżce budyniu. Ucierać, aż masa będzie jednolita i puszysta, na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać.
  • 3. Banany pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny.
  • 4. Blaszkę o wymiarach około 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia Na dnie blaszki ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć 1/3 masy. Na niej poukładać banany. Przykryć herbatnikami, częścią masy i bananami. Czynność powtórzyć raz jeszcze.
  • 5. W 3 szklankach gorącej wody rozpuścić galaretki i odstawić w chłodne miejsce, do momentu, aż galaretka zacznie wyraźnie tężeć. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki, by stężało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować