Ciasto bananowo - karmelowe bez pieczenia

4.5 (200 ocen)

  • 30 min

Ciasto jest już dobre w ten sam dzień, ale dobrze by było, aby przed krojeniem przeleżało noc w lodówce.Masa cytrynowa jest dość kwaśna, dlatego idealnie przegryza się ze słodkim karmelem :)

  • 30 min

Składniki:

  • herbatniki - maślane i kakaowe (np. Bonitki z biedronki)
    2 budynie waniliowe
    6 łyżek cukru
    3 szklanki mleka 3,2%
    2 banany
    200 g masła o temp. pokojowej 82% tłuszczu
    masa krówkowa
    2 łyżeczki soku cytrynowego
    większa szczypta kwasku cytrynowego
    2 łyżeczki spirytusu
    2 galaretki pomarańczowe
    2,5 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto bananowo - karmelowe bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 szklanki mleka i cukier zagotowujemy. 2 budynie rozrabiamy w pozostałej, 1 szklance mleka. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczoną mieszankę. Budyń mieszamy do momentu stężenia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • 2. Blachę o wymiarach 29x24 cm dokładnie wykładamy folią aluminiową. Na spód wykładamy ciasno herbatniki maślane. Masło ucieramy na gładko i porcjami dodajemy schłodzony budyń. Na koniec powoli wlewamy spirytus, kwasek i sok cytrynowy. Masę dzielimy na 3 części części.
  • 3. Na warstwę biszkoptów kładziemy 2 łyżki masy krówkowej, wylewamy 1 część masy, przykrywamy ciemnymi herbatnikami, znów smarujemy karmelem, wylewamy kolejną część masy i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników, którą również smarujemy krówką. Wylewamy ostatnią część masy i układamy na niej pokrojonego w plastry banana. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 2,5 szklankach wody i gdy już lekko stężeje, wykładamy na wierzch. Ciasto umieszczamy w lodówce i chłodzimy całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować