Ciasto bananowo-czekoladowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybko i z pewnością,że się uda...oto przepis na ciasto bananowo-czekoladowe.Kusi zapachem czekolady,urzeka smakiem, jest walentynkowym pewniakiem!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna (tortowa): 190 gramów
    - banany (dojrzałe,obrane,pokrojone w plasterki): 4 sztuki
    - czekolada (gorzka/drobno posiekana): 150 gramów
    - cukier (biały lub brązowy): 100 gramów
    - miód (naturalny lipowy,wielokwiatowy): 3 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżka
    - jajka (duże): 2 sztuki
    - olej: 4 łyżki
    - śmietanka (słodka): 50 mililitrów
    - woda mineralna (niegazowana lub przegotowana): 3 łyżki
    - aromat pomarańczowy: 0.5 łyżeczki
    - orzechy włoskie (posiekane): 50 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto bananowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany zmiażdżyć widelcem.Mąkę i proszek przesiać przez sito,dodać do bananów,połączyć.
  • 2. Do masy dodać mleko,jajka,olej,czekoladę oraz orzechy,delikatnie wymieszać.
  • 3. Tortownicę posmarować masłem i posypać bułka tartą,wlać do niej ciasto.Piec 55 minut w temperaturze 180 stopni C.Spawdzić patyczkiem,czy wewnątrz jest całkowicie upieczone,ewentualnie piec jeszcze 5 minut.Pozwolić mu odpocząć,a gdy wystygnie,posypać cukrem pudrem.
  • 4. Uwaga:użyć 20 cm tortownicy lub kwadratowej 24 cm formy,może być nawet keksówka 8 na 22 cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Czekolada Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować