Ciasto bananowe z gorzką czekoladą (bez glutenu)

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste ciasto bananowe z dodatkiem gorzkiej czekolady dla łasuchów

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki: (mała keksówka 15 cm)
    -2 szklanki mąki (1 szkl. ryżowej i 1 szkl. owsianej bezglutenowej)
    -3 dojrzałe duże banany
    -2 jaja w temp. pokojowej
    -70 g gorzkiej czekolady
    -60 g masła
    -3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany w temp. pokojowej
    -1 łyżeczka cynamonu (u mnie cejloński)
    -1 łyżeczka sody
    -1 łyżka octu jabłkowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto bananowe z gorzką czekoladą (bez glutenu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. To samo robimy z czekoladą.
    2. Mąki przesiewamy, dodajemy cynamon i sodę.
    3. Banany rozgniatamy widelcem na papkę i dodajemy do nich ostudzone masło. Mieszamy do połączenia składników.
    4. Jajka roztrzepujemy i dodajemy jogurt, mieszamy do połączenia składników.
    5. Do mąki wlewamy ocet jabłkowy, aby powstała reakcja z sodą. Następnie dodajemy jajka z jogurtem i masę bananową. Mieszamy intensywnie, ale krótko.
    6. Odlewamy 1/3 masy i do mniejszej części dodajemy rozpuszczoną czekoladę, po czym mieszamy do połączenia składników.
    7. Jasne ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na to wylewamy ciemną i nakłuwamy patyczkiem. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto z gorzką czekoladą

4.5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto z gorzką czekoladą

RedakcjaPP Głębokiemu czekoladowemu aromatowi nikt się nie oprze. 50 min

To może cię zainteresować