Ciasto bananowe z gorzką czekoladą (bez glutenu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. To samo robimy z czekoladą.
2. Mąki przesiewamy, dodajemy cynamon i sodę.
3. Banany rozgniatamy widelcem na papkę i dodajemy do nich ostudzone masło. Mieszamy do połączenia składników.
4. Jajka roztrzepujemy i dodajemy jogurt, mieszamy do połączenia składników.
5. Do mąki wlewamy ocet jabłkowy, aby powstała reakcja z sodą. Następnie dodajemy jajka z jogurtem i masę bananową. Mieszamy intensywnie, ale krótko.
6. Odlewamy 1/3 masy i do mniejszej części dodajemy rozpuszczoną czekoladę, po czym mieszamy do połączenia składników.
7. Jasne ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na to wylewamy ciemną i nakłuwamy patyczkiem. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Komentarze