Ciasto bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek przygotowujemy ciasto.
Żółtka ucieramy z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki wymieszanej z kakao, proszkiem i sodą. Czynność powtarzamy do wyczerpania tych składników.
Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy ( (użyłam 22 x 33 cm) i pieczemy około 35 minut( oczywiście wszystko zależy od piekarnika ale pieczemy do „suchego patyczka”) w 180 stopniach.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia po czym nasączamy kawą.
2.Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno (pod koniec ubijania dodajemy cukier puder).
Dodajemy mascarpone i konfiturę i miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia.
Banany kroimy w plasterki i zalewamy sokiem z cytryny.
Dodajemy je do masy i delikatnie mieszamy.
Masą pokrywamy ciasto i całość schładzamy co najmniej 2 godziny.
3.Przygotowujemy polewę.
Masło roztapiamy w garnuszku.
Dodajemy cukier puder, mleko i kakao.
Dokładnie mieszamy nie doprowadzając do zagotowania.
Gdyby polewa się zważyła dodajemy trochę zimnego mleka i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Odstawiamy do przestudzania po czym polewamy ciasto.
Komentarze