Ciasto bananowe

4.5 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób

Pyszne i wilgotne ciasto bananowe, które zawsze wychodzi. Często je piekę, aby wykorzystać banany z ciemną skórką.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 4 mocno dojrzałe banany
    150 g margaryny
    1,5 szklanki cukru
    3 jajka
    2,5 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    2 łyżeczki cynamonu
    1/4 szklanki zimnej kawy

    polewa:
    100 g serka typu philadelphia
    50 g masła
    3 łyżki miodu
    posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem do uzyskania gładkiej konsystencji, cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Banany zmiksować dokładnie blenderem i zalać kawą. Do masy maślanej dodać rozgniecione banany, cynamon, sodę, oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do blaszki o wymiarach 25x30 wyścielonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 C i piec 60 minut. Masło utrzeć na puch, dodać miód i cały czas miksując dodawać po łyżce serka. Masą smarujemy wierzch ciasta,schładzamy w lodówce i dekorujemy posypką cukrową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować