Ciasto bananoffee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ubijamy białka, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do białek dodajemy pojedynczo żółtka cały czas ubijając. Wlewamy olej cały czas miksując, a następnie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia -jednocześnie zmniejszając obroty miksera. Wlewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 20 minut.
Śmietankę czekoladową ubijamy, wodę mieszamy z likierem bananowym ( proporcje według uznania). Do miękkiego masła dodajemy po łyżce kajmaku cały czas miksując.
Ostudzony biszkopt kroimy na 2 blaty. Pierwszy blat ciasta ponczujemy, nakładamy na niego rozgniecione widelcem banany. Następnie kładziemy śmietankę czekoladową kolejny blat ciasta, który ponownie ponczujemy. Na wierzch ciasta kładziemy krem z toffi, ciasto można udekorować mielonymi orzechami lub startą czekoladą.
Komentarze