Ciasto bananoffee

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jak dla mnie jest to trio idealne: czekolada, banan i toffi.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    6 jajek
    szklanka cukru
    pół szklanki mąki wrocławskiej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki kakao
    2 łyżki oleju

    Krem :

    500 ml śmietanki czekoladowej
    3 duże dojrzałe banany

    Krem toffi:

    3/4 puszki masy kajmakowej
    200 g masła

    Poncz:

    likier bananowy
    woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Toffi Ciasto

Ciasto bananoffee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy białka, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do białek dodajemy pojedynczo żółtka cały czas ubijając. Wlewamy olej cały czas miksując, a następnie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia -jednocześnie zmniejszając obroty miksera. Wlewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 20 minut.
    Śmietankę czekoladową ubijamy, wodę mieszamy z likierem bananowym ( proporcje według uznania). Do miękkiego masła dodajemy po łyżce kajmaku cały czas miksując.
    Ostudzony biszkopt kroimy na 2 blaty. Pierwszy blat ciasta ponczujemy, nakładamy na niego rozgniecione widelcem banany. Następnie kładziemy śmietankę czekoladową kolejny blat ciasta, który ponownie ponczujemy. Na wierzch ciasta kładziemy krem z toffi, ciasto można udekorować mielonymi orzechami lub startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

4.84 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-0nktxrn

To może cię zainteresować