Ciasto toffi z galaretką

4.49 (152 ocen)

Delikatne ciasto toffi z masą śmietanową i galaretką. Rozpływa się w ustach i smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - 6 jaj
    - 3/4 szklanki cukru
    - 0,5 szklanki mąki pszennej
    - 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do
    pieczenia.

    MASA ŚMIETANOWA:
    - 500 ml śmietany 36%
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 16 g cukru waniliowego
    - 3 śmietan-fixy.

    PONCZ:
    - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    - 300 ml gotowanej wody.

    ORAZ:
    - 1 puszka masy krówkowej-510g
    - 180 g okrągłych biszkoptów
    - 2 galaretki brzoskwiniowe.
Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Ciasto toffi z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania, dodajemy po jednym żółtku oraz mąki i proszek do pieczenia. Wlewamy do formy(25x36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 170°C. Studzimy.
  • 2. Masa śmietanowa: śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan-fixami.
  • 3. Poncz: kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy.
  • 4. Ostudzony biszkopt nasączamy ponczem. Masę krówkową lekko podgrzewamy w rondelku, otwieramy puszkę i smarujemy na biszkopt. Następnie układamy biszkopty nasączone ponczem. Wierzch ciasta smarujemy masą śmietanową oraz wylewamy tężejącą galaretkę przyrządzoną z 0,75 litra gorącej wody. Chłodzimy.

Porady

Ciasto najlepiej kroić na następny dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Masa śmietanowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować