Przepis podpatrzyłam. : http://wkuchennymoknie.blox.pl/2012/01/CIASTO-ARCHITEKTA.html Lecz zmodyfikowałam, po swojemu.Ciasto robi wrażenie, praca się opłacała.
Ciasto architekta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt jasny-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodać po żółtku i zmiksować.Przesiewać mąkę z proszkiem i już mieszać łopatką. Wylać do blaszki 3Ox40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25-30 min. w 180 *. Zdjąć papier i ostudzić.
2.biszkopt ciemny- Postąpić jak przy jasnym.
3.W blaszce ułożyć jasny biszkopt.
4.masa budyniowa-Budynie rozmieszać z 1 szklanką mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i ugotować budyń. Budyń wystudzić,od czasu do czasu mieszając, albo przykryć ściśle folią spożywczą. Masło zmiksować dodając po trochu budyniu. Podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao a do drugiej sok z cytryny.Tą ciemną masę wyłożyć na biszkopt i rozsmarować.
5.W biszkopcie ciemnym, wyciąć literatką kółka w odstępach. Ułożyć ten biszkopt z dziurami na ciemnej masie.
6.W te otwory poukładać cząstki brzoskwiń.
7.Można kiwi lub inne owoce.
8.Całość posmarować masą jasną.
9.Na górę zetrzeć białą czekoladę.
10.pianka serowa-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie.Odstawić do lekkiego tężenia. Serek zmiksować z pudrem i tężejącymi galaretkami. Wyłożyć szybko na poprzednią warstwę.Ułożyć wycięte kółka z biszkoptu, starając się nad owocami.
Komentarze