CIASTO ARCHITEKTA

4.51 (160 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis podpatrzyłam. : http://wkuchennymoknie.blox.pl/2012/01/CIASTO-ARCHITEKTA.html Lecz zmodyfikowałam, po swojemu.Ciasto robi wrażenie, praca się opłacała.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt jasny :
    -6 jajek
    -3/4 szklanki cukru
    -3/4 szklanki mąki
    -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    biszkopt ciemny:
    -6 jajka
    -1 szklanka cukru
    -1/2 szklanki mąki
    -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka kakao
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    masa budyniowa:
    -1 litr mleka
    -3 budynie śmietankowe
    -400 g. masła
    -1/2 szklanka cukru
    -2 łyżki kakao
    -sok z 1/2 cytryny

    1 puszka brzoskwiń-w starej wersji dałam kiwi

    pianka serowa:
    -1/2 kg. serka śmietankowego
    -2 galaretki wiśniowe
    -3 łyżki cukru pudru

    tarta biała czekolada
    polewa ciemna
Wystaw ocenę:

4.51 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Pianka Ciasto

Ciasto architekta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt jasny 1. biszkopt jasny-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodać po żółtku i zmiksować.Przesiewać mąkę z proszkiem i już mieszać łopatką. Wylać do blaszki 3Ox40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25-30 min. w 180 *. Zdjąć papier i ostudzić.
  • biszkopt ciemny 2. biszkopt ciemny- Postąpić jak przy jasnym.
  • spód ciasta 3. W blaszce ułożyć jasny biszkopt.
  • masa kakaowa 4. masa budyniowa-Budynie rozmieszać z 1 szklanką mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i ugotować budyń. Budyń wystudzić,od czasu do czasu mieszając, albo przykryć ściśle folią spożywczą. Masło zmiksować dodając po trochu budyniu. Podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao a do drugiej sok z cytryny.Tą ciemną masę wyłożyć na biszkopt i rozsmarować.
  • biszkopt z otworkami 5. W biszkopcie ciemnym, wyciąć literatką kółka w odstępach. Ułożyć ten biszkopt z dziurami na ciemnej masie.
  • brzoskwinie 6. W te otwory poukładać cząstki brzoskwiń.
  • z kiwi 7. Można kiwi lub inne owoce.
  • masa jasna 8. Całość posmarować masą jasną.
  • tarta czekolada 9. Na górę zetrzeć białą czekoladę.
  • pianka i wycięte krążki 10. pianka serowa-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie.Odstawić do lekkiego tężenia. Serek zmiksować z pudrem i tężejącymi galaretkami. Wyłożyć szybko na poprzednią warstwę.Ułożyć wycięte kółka z biszkoptu, starając się nad owocami.
  • esy-floresy 11. Polać polewą w esy-floresy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kakao Masa budyniowa Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować