CIASTO SIOSTRY ANASTAZJI-Cuszima

4.44 (174 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Przepis podpatrzyłam :http://martexsweetdreams.blox.pl/2012/08/Cuszima.html Pierwszy raz upiekłam w/g linku, drugi to moja inspiracja. Ciasto wymaga trochę pracy, ale warto.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt ciemny:
    - 4 jaja
    -1/2 szklanki cukru
    - 1/2 szklanki mąki
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżka kakao
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    biszkopt jasny:
    - 4 jaja
    -1/2 szklanki cukru
    - 1/2 szklanki mąki
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa budyniowa:
    - 3 szklanki mleka
    - 2 budynie białe z cukrem
    -1 cukier waniliowy
    - 250 g masła

    krem truskawkowy:
    - 1/2 kg truskawek ( mogą być mrożone )
    - 3 galaretki truskawkowe
    -3 szklanki wody

    pianka truskawkowa:
    - 1/2 l śmietany 30 %
    -1 śmietan-fix
    - 2 galaretki truskawkowe
    -2 szklanki wody

    Dodatkowo:
    - 1 paczka okrągłych biszkoptów-180 g.
    - polewa czekoladowa
    - wiórki kokosowe


Wystaw ocenę:

4.44 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Pianka Ciasto

Ciasto siostry anastazji-cuszima - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopty 1. biszkopt ciemny-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodać po żółtku i zmiksować.Przesiewać makę z kakao i proszkiem i już mieszać łopatką. Wylać do blaszki 3Ox40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 min. w 180 *.==============biszkopt jasny-Upiec tak samo jak ciemny, tylko bez kakao.
  • biszkopt ciemny 2. Na spód ułożyć biszkopt ciemny, zabezpieczając wyżej boki.
  • masa serowa 3. masa budyniowa-Budynie rozmieszać z 1 szklanką mleka, resztę zagotować i ugotować budyń. Budyń wystudzić,od czasu do czasu mieszając, albo przykryć ściśle folią spożywczą. Masło zmiksować dodając po trochu budyniu.
  • masa truskawkowa 4. krem truskawkowy-Truskawki zmiksować,przełożyć do rondelka i pogotować parę minut, mieszając. Odstawić i wsypać suche galaretki, dobrze wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, czasem mieszając. Połowę wyłożyć na placek.
  • biszkopty 5. Ułożyć biszkopty.
  • reszta kremu 6. Przykryć resztą kremu.
  • pianka 7. pianka truskawkowa-Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie.Odstawić do lekkiego tężenia. Schłodzoną śmietanę ubić z fixem i tężejącą galaretką. Wyłożyć na stężały krem truskawkowy.
  • jasny biszkopt 8. Przykryć jasnym biszkoptem.
  • polewa 9. Polać polewą czekoladową.
  • kokos 10. Posypać kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Masa budyniowa Czekolada Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować