Przepis podpatrzyłam :http://martexsweetdreams.blox.pl/2012/08/Cuszima.html Pierwszy raz upiekłam w/g linku, drugi to moja inspiracja. Ciasto wymaga trochę pracy, ale warto.
Ciasto siostry anastazji-cuszima - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt ciemny-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodać po żółtku i zmiksować.Przesiewać makę z kakao i proszkiem i już mieszać łopatką. Wylać do blaszki 3Ox40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 min. w 180 *.==============biszkopt jasny-Upiec tak samo jak ciemny, tylko bez kakao.
2.Na spód ułożyć biszkopt ciemny, zabezpieczając wyżej boki.
3.masa budyniowa-Budynie rozmieszać z 1 szklanką mleka, resztę zagotować i ugotować budyń. Budyń wystudzić,od czasu do czasu mieszając, albo przykryć ściśle folią spożywczą. Masło zmiksować dodając po trochu budyniu.
4.krem truskawkowy-Truskawki zmiksować,przełożyć do rondelka i pogotować parę minut, mieszając. Odstawić i wsypać suche galaretki, dobrze wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, czasem mieszając. Połowę wyłożyć na placek.
5.Ułożyć biszkopty.
6.Przykryć resztą kremu.
7.pianka truskawkowa-Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie.Odstawić do lekkiego tężenia. Schłodzoną śmietanę ubić z fixem i tężejącą galaretką. Wyłożyć na stężały krem truskawkowy.
Komentarze