ciasto aniołek

4.5 (191 ocen)

Ciasto przekładane gorącym kremem. Blaty ciasta przypominają mi w smaku herbatniki. Ciasto kroimy na drugi dzień, kiedy nieco zmięknie.

Składniki:

  • ciasto:
    2 jaja
    0,5 szklanki śmietany kwaśnej 12%
    0,5 szklanki cukru,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    500 g mąki,
    125 g masła,
    1 płaska łyżeczka amoniaku

    krem:
    3 jaja,
    3 łyżki mąki ziemniaczanej,
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka śmietany kwaśnej 12%,
    3 szklanki mleka,
    1 szklanka cukru
    200 g masła

    ponadto:
    2 galaretki
    owoce
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Desery

Ciasto aniołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    jaja, cukier ,śmietanę, mąkę ziemniaczaną ubijamy mikserem. Posiekać masło z mąką wymieszaną z amoniakiem i połączyć ze zmiksowaną masą. Upiec oddzielnie w dużej blaszce 4 cienkie placki (ja upiekłam 3) w temperaturze ok. 180 stopni.
  • 2. Krem:
    jaja zmiksować ze śmietaną, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym. Zagotować mleko z cukrem i masłem. Dodać jaja, pogotować, gorącą masą przełożyć placki i posmarować wierzch. Schłodzić.
  • 3. W 1 l gorącej wody rozpuścić galaretki. Na wierzchu ciasta ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.37 (227 ocen)

aniołek

To może cię zainteresować