Ciasto "Amelinka"

4.5 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Makowy biszkopt z musem jabłkowo-brzoskwiniowym, bitą śmietaną i płatkami czekoladowymi - takie ciasto przygotowałam z okazji pierwszych urodzin mojej wnuczki, Amelki, którą czasami nazywam Amelinką :)

Składniki:

  • biszkopt makowy:
    5 jajek
    1/2 szklanki* cukru
    3/4 szklanki* suchego mielonego maku
    1/4 szklanki* pszennej mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    mus jabłkowo-brzoskwiniowy:
    1 kg jabłek - obranych i pozbawionych gniazd nasiennych
    1 puszka brzoskwiń
    3 opakowania galaretki brzoskwiniowej

    bita śmietana:
    3 szklanki* śmietanki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    3 opakowania śmietanfixu
    płatki czekoladowe

    prostokątna forma 24cm x 36cm (najlepiej ze zdejmowaną obręczą)

    * szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Mus Musy Mus jabłkowy

Ciasto "amelinka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo wsypujemy cukier, cały czas ubijając, następnie dodajemy żółtka. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem i mak i delikatnie mieszamy. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 15 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w małe kawałki, dodajemy syrop z brzoskwiń i prażymy pod przykryciem, aż jabłka zaczną się rozpadać. Dodajemy pokrojone brzoskwinie, podgrzewamy chwilę i całość miksujemy blenderem na gładki mus. Wsypujemy galaretki, mieszamy do ich rozpuszczenia. Studzimy. Biszkopt wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i ciasto z powrotem układamy w formie. Gęstniejącą masę wykładamy na biszkopt i wygładzamy powierzchnię. Odstawiamy do stężenia.
  • 3. Śmietanę ubijamy, dodajemy przesiany cukier puder i śmietanfixy i jeszcze chwilę ubijamy. Śmietanę wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy płatkami czekoladowymi.

Porady

Wierzch ciasta można ozdobić dowolnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Mus jabłkowy Brzoskwinie Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować