Ciasto "Truskaweczka"

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne połączenie cienkiego biszkoptu,masy twarogowej z truskawkami i śmietanką a całość zwieńczona owocami zanurzonymi w galaretce i do tego bita śmietana z wisienką. Polecam na truskawkowe szaleństwo, u mnie zniknął bardzo szybko, jest nie za słodki orzeźwiający taki właśnie lubimy.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • wymiary formy 24*24 cm

    Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki mąki
    4 łyżki cukru kryształu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Truskawkowa Śmietanka:
    400 g truskawek
    4 łyżki cukru do smaku
    8 łyżeczek żelatyny
    1/2 litra śmietanki 30%
    50 dag sera z wiaderka
    250 g serka mascarpone

    Dodatkowo:
    300 g truskawek
    2 opakowania galaretki truskawkowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto "truskaweczka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut. Wystudzić.
  • 2. Truskawki obrać z szypułek,umyć. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem i gotować ok. 10 minut aż staną się miękkie. Następnie truskawki zmiksować i wystudzić.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Galaretki truskawkowe przygotować wg przepisu na opakowaniu.
  • 4. Schłodzoną śmietankę ubić i cały czas mieszając stopniowo dodawać ser a następnie przygotowany mus truskawkowym i serek mascarpone. Masę dokładnie zmiksować ewentualnie dosłodzić do smaku wg uznania. Na końcu wlać żelatynę, ponownie wymieszać i schłodzić.
  • 5. Na zimny biszkopt wylać truskawkową śmietankę, ułożyć umyte truskawki i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.43 (161 ocen)

Zdobywca nagrody

xx

To może cię zainteresować