Torcik jabłkowo-truskawkowy

  • wyświetlono: 155 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wyśmienity torcik biszkoptowy z musem jabłkowo-truskawkowym i kremem śmietankowym z mascarpone, udekorowany truskawkami. Niezbyt słodki, delikatny w smaku. Przygotowałam go z okazji 85 urodzin mojej mamy, ale doskonale nadaje się na każdą okazję.

portret
  • 12 porcje
  • 12min
  • Łatwy

Składniki

na jeden blat biszkoptowy:
2 jajka
40 g cukru
45 g mąki pszennej tortowej
15 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Uwaga! Trzeba upiec dwa takie blaty, a więc ilość składników trzeba podwoić
mus jabłkowy:
1 kg jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
3 czubate łyżki cukru
1,5 szklanki wody
2 op. galaretki truskawkowej
krem śmietankowy z mascarpone:
250 g mascarpone
300 g śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
do nasączenia:
1/2 szklanki przegotowanej wody
1 łyżka rumu.
ok. 200 g truskawek do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik jabłkowo-truskawkowy

  • 1. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, nadal ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 15 minut w temperaturze 160 stopni. Upieczony biszkopt studzimy, zdejmujemy papier ze spodu. Drugi blat przygotowujemy w ten sam sposób.
  • 2. Jabłka kroimy w małe kawałki, dodajemy cukier i wodę. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż jabłka zaczną się rozpadać. Gorące miksujemy blenderem, dodajemy galaretkę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy.
  • 3. Rant tortownicy wykładamy od środka papierem do pieczenia, podwyższając nieco brzeg. Ustawiamy na paterze i umieszczamy w nim jeden blat biszkoptowy. Nasączamy go połową ponczu. Wykładamy połowę tężejącego musu jabłkowego, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki.
  • 4. Mascarpone łączymy ze śmietanką, dodajemy cukier puder i ubijamy na gęsty krem. Odkładamy ok. 2 łyżki do dekoracji tortu. Połowę pozostałego kremu wykładamy na warstwę musu jabłkowego, przykrywamy drugim blatem, nasączamy resztą ponczu i wykładamy resztę musu jabłkowego. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki. Resztę kremu i krem odłożony do dekoracji również przechowujemy w lodówce.
  • 5. Kiedy mus jabłkowy stężeje, wykładamy pozostały krem i wyrównujemy powierzchnię. Odstawiamy torcik do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem zdejmujemy rant i ostrożnie odklejamy papier. Torcik dekorujemy pozostawionym kremem i połówkami truskawek. Do dekoracji można użyć również listków mięty, melisy lub bazylii (ja miałam bazylię).

Porady

Zamiast truskawek i galaretki truskawkowej można użyć dowolnych owoców i odpowiedniej galaretki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

TruskawkijabłkaurodzinyDeserpodwieczorekimprezakrem śmietankowyimieninyjubileuszkrem mascarponesłodki poczęstunektorcik biszkoptowybiszkopt bez proszkutorcik z musem jabłkowymmus jabłkowy z galaretką

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik bananowo- truskawkowy

Dodane przez: beciiaaa

Torcik bananowo- truskawkowy

Rewelacyjne połączenie bananów,...

Torcik serce jogurtowo truskawkowy

Dodane przez: beciiaaa

Torcik serce jogurtowo truskawkowy

Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu...

Torcik truskawkowo-bezowy

Dodane przez: ewoola

Torcik truskawkowo-bezowy

Jeszcze zanim PP stało się tak...

Torcik jabłkowo-kokosowy

Dodane przez: Sabcia

Kruchy torcik jabłkowo-kokosowy

Jeden z moich ulubionych . Bardzo...

Torcik jabłkowo-cytrynowo-śmietanowy.

Dodane przez: BABECZKA 35

Torcik jabłkowo-cytrynowo-śmietanowy.

Lekko kwaśny a zarazem słodki.

Torcik śmietanowo-truskawkowy

Dodane przez: beciiaaa

Torcik śmietanowo-truskawkowy

Bardzo prosty w przygotowaniu....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE