Ciasto z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Bardzo delikatne, puszyste ciasto jabłkowe. Przy czym jest to szybki i łatwy do przygotowania placek – nawet laik kulinarny sobie poradzi.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Jabłka
    5 średnich jabłek
    Cukier
    Cukier waniliowy
    Cynamon

    Ciasto
    125g miękkiej margaryny
    125g cukru
    3 jajka
    1 opakowanie cukru waniliowego
    Szczypta soli
    200g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, trzemy na tarce. Przekładamy do garnka, dodajemy cynamon i cukier waniliowy. Jeśli jabłka są kwaśne, dodajemy cukier do smaku. Jabłka dusimy ok. 5-10 minut. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Odstawiamy do wystygnięcia (wystarczy, że będzie letnie, nie musi być całkiem zimne).
  • 2. Margarynę utrzeć mikserem na gładką masę. Małymi porcjami wsypywać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Całość miksować tak długo, aż składniki dobrze się połączą. Kolejno wpijać jajka, cały czas ucierając. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do masy razem z mlekiem. Całość utrzeć. Blachę o wymiarach około 30x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto przełożyć do blachy, wierzch wyrównać. Przygotowane jabłka rozłożyć równomiernie na cieście. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180stopni, piec 40-50minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mus jabłkowy Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować