Ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy, trzemy na tarce. Przekładamy do garnka, dodajemy cynamon i cukier waniliowy. Jeśli jabłka są kwaśne, dodajemy cukier do smaku. Jabłka dusimy ok. 5-10 minut. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Odstawiamy do wystygnięcia (wystarczy, że będzie letnie, nie musi być całkiem zimne).
2.Margarynę utrzeć mikserem na gładką masę. Małymi porcjami wsypywać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Całość miksować tak długo, aż składniki dobrze się połączą. Kolejno wpijać jajka, cały czas ucierając. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do masy razem z mlekiem. Całość utrzeć. Blachę o wymiarach około 30x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto przełożyć do blachy, wierzch wyrównać. Przygotowane jabłka rozłożyć równomiernie na cieście. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180stopni, piec 40-50minut.
Komentarze