Ciasto Ambasador

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Przepis na to ciasto znalazłam w bardzo, bardzo, bardzo starych zapiskach mojej babci. I choć wyglądem nie dorównuje tym wszystkim babom, sernikom i mazurkom, to jest PRZEPYSZNY!

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - margaryna Kasia: 1 sztuka
    - woda: 6 łyżek
    - cukier: 1.5 szklanki
    - kakao: 3 łyżki
    - jajka: 6 sztuk
    - mąka: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - wiórki kokosowe: 20 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jajko

Ciasto ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić z 6 łyżkami wody, 0,5 szkl. cukru i kakao. Masę zagotować.
  • 2. Po przestudzeniu dodać 6 rozkłóconych żółtek, mąkę, proszek do pieczenia i pianę ubitą z 3 białek. Wymieszać.
  • 3. Pozostałe 3 białka ubić z 1 szklanką cukru, dodać wiórki i wyłożyć na ciasto porcjami (kleksami).
  • 4. Piec ok. 50 minut w temp. 170 stopni C. Masa z wiórkami podczas pieczenia „wtapia” się w ciasto – wygląda ciekawe i dwukolorowo:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4.48 (178 ocen)

image-16thti3

To może cię zainteresować