JOGURTOWE CIASTO z BRZOSKWINIAMI i CIASTECZKAMI AMARETTI

5 (1 ocen)

  • 60 min

Brzoskwinie to moje ulubione letnie owoce, a ich połączenie z włoskimi migdałowymi ciasteczkami amaretti jest idealne! Tym razem upiekłam z nimi pyszne ciasto. Bardzo mięciutkie dzięki dodatkowi jogurtu.Szybkie i proste w przygotowaniu.Polecam gorąco!

  • 60 min

Składniki:

  • 3 jajka
    160 g cukru
    1 kubeczek (125 ml) jogurtu naturalnego lub brzoskwiniowego
    100 g masła
    250 g mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g ciasteczek amaretti
    3 dojrzałe brzoskwinie
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Jogurtowe ciasto z brzoskwiniami i ciasteczkami amaretti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0fvyxca 1. Brzoskwinie umyć obrać ze skórki. Jedna pokroić w plasterki, a pozostałe dwie na kawałeczki.
  • 2. Ciasteczka amaretti rozkruszyć.
  • 3. W rondelku rozpuścić masło i przestudzić.
  • 4. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski.
  • 5. Jajka miksować z cukrem do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy. Miksując na bardzo wolnych obrotach dodać jogurt, a następnie roztopione masło, przesianą mąkę i szczyptę soli.
  • 6. Na sam koniec delikatnie mieszając dodać 70 g rozkruszonych ciasteczek i pokrojone na kawałeczki brzoskwinie.
  • 7. Dno blaszkę o średnicy 24 cm wyścielić papierem do pieczenia, a boki natłuścić. Do tak przygotowanej foremki wylać ciasto.
  • image-267sx6k 8. Na cieście poukładać pokrojoną w plasterki brzoskwinie i posypać pozostałymi (30g) rozkruszonymi ciasteczkami amaretti.
  • 9. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez ok. 35-40 min.
    Buon Appetito!

Porady

Jeśli używasz blaszki prostokatnej, ilość ciasta wystarcza na blaszkę o wielkości ok. 35x25 cm Poza sezonem na świeże brzoskwinie mozna użyć tych z puszki (należy je dobrze odsączyć z syropu).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Ciasteczka amaretti Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować