Ciastka Amaretti

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niesamowicie migdałowe ciasteczka - prawdziwie włoskie!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - oparzone migdały: 200 gramów
    - cukier: 1 szklanka
    - białka jaj: 2 sztuki
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - aromat migdałowy kropli: 6 sztuk

    - oparzone migdały: 35 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciastka amaretti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obrany migdał 1. Migdały wsypać do głębokiego talerza i zalać wrzątkiem. Po ok 5-10 min. migdały obrać ze skórek. Wystarczy tak jakby uszczypnąć migdała opuszkami palców, a migdał wyjdzie ze skórki.
  • Gotowa blacha 2. Rozgrzać piekarnik do 1900C. Dobrze wysmarować dwie duże blachy do pieczenia, lekko posypać mąką i strząsnąć jej nadmiar.
  • Gotowa masa migdałowa 3. Zemleć w młynku lub mikserze 200 g migdałów tak, aby otrzymać średnio drobną teksturę. W dużym naczyniu zmieszać mielone migdały, cukier, białka, cukier waniliowy i olejek migdałowy.

    Ubijać masę mikserem, na małej prędkości, aż do dokładnego jej wymieszania. Następnie ubijać na wysokich obrotach przez 3 do 4 minut, aby zgęstniała. Odstawić masę na 5 minut. Masa powinna być gęsta, tak jak na zdjęciu, jeżeli taka nie jest to należy dodać jeszcze kilka zmielonych migdałów i wmieszać do ciasta.
  • Wyciśnięte ciasteczka 4. Umieścić ciasto w szprycy o przekroju 1,5 cm. Ciasto należy wyciskać z tuby na blachę tak, by otrzymać krążki o średnicy 3 cm. Między ciastkami pozostawić odstępy. W celu dekoracji wcisnąć w każde ciastko cały migdał. Piec od 12-15 minut, do uzyskania jasnobrązowego koloru. Po wyjęciu z piekarnika zdjąć ciastka amaretti szpatułką z blachy i wystudzić.
  • Upieczone 5. Amaretti mogą być przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka tygodni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować