Ciasto 3 bit bez pieczenia - bez budyniu

4 (18 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i proste ciasto bez pieczenia, którym możesz się zajadać od razu po przygotowaniu.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 500g mascarpone
    - 500g śmietanki kremówki 30-36%
    - 400g masy krówkowej
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 3 x 18 herbatników
    Dodatkowo:
    - czekolada/posypka czekoladowa
Wystaw ocenę:

4 (18 ocen)

Zobacz również:

Ciasta bez pieczenia

Ciasto 3 bit bez pieczenia - bez budyniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W formie (30x30 cm) ułożyć warstwę herbatników (18 sztuk). Ciastka posmarować masą krówkową.
    (Ja zawsze masę trzymam w temperaturze pokojowej i nie mam problemu z jej rozsmarowaniem. Jeśli Wasza masa jest za twarda, wystarczy ją podgrzać.)
    Na masie krówkowej umieścić kolejną warstwę herbatników (18 sztuk).
    Następnie należy przygotować krem. Do miski przełożyć serek mascarpone, dodać kremówkę oraz cukier puder. Całość zmiksować na gładki i stabilny krem.
    Na ciastka wyłożyć 2/3 kremu z mascarpone i ułożyć ostatnią warstwę herbatników (18 sztuk). Ciastka posmarować pozostałym kremem. Wierzch obficie posypać startą czekoladą lub dowolną posypką czekoladową. Gotowe ciasto nadaje się do podania, ale ja je wstawiam do lodówki, aby ciastka odrobinę zmiękły.

Porady

(*) Ciasto można podawać od razu po jego przygotowaniu. Wtedy herbatniki będą jeszcze chrupiące. Ja je wolę wstawić chociaż na godzinę do lodówki, aby ciastka odrobinę zmiękły. Choć przyznam, że 3 bit najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy krem najlepiej komponuje się z masą krówkową i miękkimi ciastkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować