Ciasto 3 bit (bez pieczenia)

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Mamy tu herbatniki przełożone masą kajmakową, a następnie masą budyniową. Całość wykańcza bita śmietana. Szybkość i łatwość wykonania ciasta 3 bit sprawia, iż cieszy się ogromną popularnością. Doskonałe na małe przyjęcie lub chwilę relaksu przy kawie.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml mleka 3,2%
    300 g herbatników typu petit beurre
    300 g masy kajmakowej
    250 ml śmietany 30%
    200 g masła
    100 g cukru
    100 g cukru pudru
    60 g ozdób z czekolady
    60 g budyniu waniliowego
    30 g mąki ziemniaczanej
    30 g kakao
    10 g śmietanfixu
    2 żółtka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto 3 bit

Ciasto 3 bit (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem waniliowy: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 200 ml mleka rozpuszczamy budyń waniliowy, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę mleczną. Mieszamy. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z zimnym budyniem. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
    Wykonanie: Na dnie kwadratowej formy do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach smarujemy masę kajmakową. Na masie kajmakowej układamy drugą warstwę herbatników. Na herbatnikach smarujemy krem waniliowy. Na kremie układamy ostatnią warstwę herbatników. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
    Bita śmietana: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy do połączenia się składników. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego. Tworzymy efektowne kleksy na wierzchu ciasta. Ciasto posypujemy kakao i ozdabiamy czekoladowymi figurkami. Chłodzimy 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować