Ciasto 3 BIT

4.5 (172 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min

Przygotowanie 3 BITa zajmuje około 40-50 minut (nie wliczając leżakowania w lodówce).Receptura pochodzi z zeszytu mojej mamy (zmniejszyłam ilość cukru i użyłam herbatniki zamiast krakersów). Ciasto przygotowałam w formie 20x20 cm.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 36 dużych herbatników
    duża puszka masy krówkowej (kajmku)
    2 duże żółtka
    2 szklanki mleka
    pół szklanki cukru (można użyć ciut więcej)
    opakowanie budyniu waniliowego
    2 pełne łyżki mąki pszennej
    200 gramów masła
    2 laski wanilii lub 2 łyżeczki esencji waniliowej
    450-500 ml kremówki 36% (w UK double cream)
    2 śmietan-fixy (w UK nie potrzeba, bo double cream ubije się świetnie i bez tego)
    gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kajmak Herbaty

Ciasto 3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyłóż formę folią kuchenną.
  • 2. Ułóż pierwszą warstwę herbatników.
  • 3. Włóż puszkę kajmaku na jakiś czas do wrzątku.
  • 4. 1,5 szklanki mleka zagotuj z cukrem, masłem i wanilią (przed gotowaniem wanilię przepołów i wybierz z jej środka ziarenka).
  • 5. Żółtka, mąkę, budyń w proszku i pół szklanki mleka wymieszaj za pomocą trzepaczki, aby nie było grudek.
  • 6. Do wrzącego mleka wlewaj płyn jajeczno-mączny. Mieszaj bardzo intensywnie trzepaczką, aż masa będzie bardzo gęsta.
  • 7. Rozsmaruj kajmak na herbatnikach i przykryj go drugą warstwą ciastek.
  • 8. Wylej gorący budyń na herbatniki i przykryj go trzecią warstwą ciastek.
  • 9. Po ostygnięciu wstaw formę na całą noc do lodówki.
  • 10. Następnie ubij bitą śmietanę dodając do niej śmietan-fix.
  • 11. Zetrzyj na tarce czekoladę i posyp nią wierzch ciasta.
  • 12. 3 BIT musi być przechowywany w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Herbatniki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Przepis dnia 16 lipca 2014: http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=24

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować