Ciastka szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.100 g masła utrzyj z 40 g cukru pudru na gładką masę.
2. Dodawaj 1 ubite jajko i dokładnie wymieszaj.
3. Dodaj 170 g mąki i 30 g kakao wymieszaj, na koniec zagniatając ręką, aż powstanie gładkie ciasto.
4. Uformuj kwadratowy wałek za pomocą foli spożywczej o wymiarach około 4x4 cm.
5. Włóż do lodówki na minimum 30 minut.
6. Przygotuj w ten sam sposób drugie białe ciasto z pozostałych składników (200 g mąki, 40 g cukru pudru, 100 g masła, 1 jajko).
7. Gdy oba ciasta się schłodzą, pokrój wałki na 3 równe paski. Przełóż ze sobą ciasta kolorami – czarny, biały, czarny, oraz biały, czarny, biały. Pokrój ponownie na 3 paski każdy wałek. Następnie z pasków złóż szachownicę.
8. Ponownie zawiń ciasto w folię i schładzaj przez 10 minut.
9. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Pokrój ciasto na 0,5 cm kawałki.
10. Umieść ciastka na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
11. Piecz przez około 15-20 minut.
Smacznego!
Porady
By ciasto lepiej się kroiło można przez chwilę schłodzić je w zamrażalniku.
Komentarze