Ciastka szachownica

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo łatwe w wykonaniu!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 370 g mąki pszennej
    30 g kakao DecoMorreno
    200 g masła
    80 g cukru pudru
    szczypta soli
    2 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 100 g masła utrzyj z 40 g cukru pudru na gładką masę.
    2. Dodawaj 1 ubite jajko i dokładnie wymieszaj.
    3. Dodaj 170 g mąki i 30 g kakao wymieszaj, na koniec zagniatając ręką, aż powstanie gładkie ciasto.
    4. Uformuj kwadratowy wałek za pomocą foli spożywczej o wymiarach około 4x4 cm.
    5. Włóż do lodówki na minimum 30 minut.
    6. Przygotuj w ten sam sposób drugie białe ciasto z pozostałych składników (200 g mąki, 40 g cukru pudru, 100 g masła, 1 jajko).
    7. Gdy oba ciasta się schłodzą, pokrój wałki na 3 równe paski. Przełóż ze sobą ciasta kolorami – czarny, biały, czarny, oraz biały, czarny, biały. Pokrój ponownie na 3 paski każdy wałek. Następnie z pasków złóż szachownicę.
    8. Ponownie zawiń ciasto w folię i schładzaj przez 10 minut.
    9. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Pokrój ciasto na 0,5 cm kawałki.
    10. Umieść ciastka na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
    11. Piecz przez około 15-20 minut.
    Smacznego!

Porady

By ciasto lepiej się kroiło można przez chwilę schłodzić je w zamrażalniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować