Ciastka dla studenta

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ulubione ciastka mojego syna oraz jego kolegów i koleżanek z akademika.
Proste w przygotowaniu ciasteczka. Najlepsze na 2-3 dzień od przygotowania.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    1 kg mąki krupczatki
    2 szklanki cukru pudru
    400 g masła
    200 g kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
    płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    3 jajka
    szczypta soli
    łyżka cukru migdałowego

    nadzienie:
    500 g dżemu z pigwowca i malin - lub innej waszej ulubionej marmolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciastka dla studenta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciastka 1. Na stolnicy mieszamy suche składniki ciasta. Następnie siekamy z masłem, do powstania kruszonki. Do kruszonki dodajemy jajka i śmietanę lub jogurt szybko zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą, spłaszczamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.

    Schłodzone ciasto dzielimy na 5 części. Każdą wałkujemy na placek o grubości około 0,5 cm. Za pomocą literatki wycinamy kółka.
  • ciastka 2. Kółka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 190°C około 10 minut.
  • dżem 3. Ostudzone połówki ciastek przekładamy dżemem. Układamy na tacy i przykrywamy folią spożywczą, żeby ciastka skruszały i przeszły smakiem dżemu. Ciastka najlepiej smakują na 2 dzień od przygotowania.

Porady

Przepis na dżem: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/dzem-pigwowcowo-malinowy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować