Ciasteczkowy serniczek na zimno z sosem pomarańczowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszny, lekki, mało pracochłonny deserek na niedzielne popołudnie:)

  • 20 min

Składniki:

  • Serniczek:
    400 g sera na sernik ( z pudełka)
    1 łyżka żelatyny
    3/4 szklanki gorącej wody
    2 łyżki pomarańczowej galaretki
    1 cukier waniliowy
    4 łyżki cukru pudru
    5 ciasteczek o ulubionym smaku-ja użyłam moich ze świeżym imbirem
    Sos pomarańczowy:
    200ml śmietanki 30%
    2 pomarańcze
    6 łyżek cukru
    2 żółtka
    Dodatkowo:
    blender-raczej niezbędny:)
    3 garnki-2 do kąpieli wodnej


    z podanych składników wyszły mi 3 porcje sernika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasteczkowy serniczek na zimno z sosem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Serniczek 1. Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Ser przełożyć do miski, wsypać cukier waniliowy, cukier puder oraz galaretkę (proszek) i zmiksować to wszystko dokładnie. Dolać rozpuszczoną żelatynę i ponownie dokładnie za pomocą miksera połączyć ze sobą, postać masy serowej będzie dosyć płynna i taka powinna być:) Ciasteczka przełożyć na czystą bawełnianą ściereczkę ( ułożyć na połowie ścierki), przykryć ciastka drugą połową ścierki i kilkakrotnie uderzyć tłuczkiem do mięsa. Rozgnieść ale nie za drobno. Przesypać do miski z masą serową i dokładnie wymieszać łyżką. Przelać do salaterek i odstawić do lodówki do ściągnięcia
  • Smietanka z pomarańczą 2. Sos:
    Pomarańcze umyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę na drobniutkich oczkach. Obrać owoce. Wyfiletować pomarańcze a filety i startą skórkę wrzucić do blendera i zmiksować na papkę. Do rondelka przelać śmietankę, dodać zmiksowane pomarańcze i 4 łyżki cukru. Wymieszać. Postawić na ogień i na małym ogniu zagotować, co jakiś czas mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia. Do większego garnka wlać wodę i stawić na ogień aby się zagotowała. W mniejszym garnku żółtka utrzeć na puszystą masę z 2 łyżkami cukru. Gdy woda się zagotuje, postawić garnek z masą żółtkową i nadal ją ubijać. Wlać najpierw około chochli śmietanki aby zahartować żółtka a potem stopniowo wlewać resztę i miksować mikserem na średnich obrotach aż masy się połączą. Zdjąć garnek z kąpieli wodnej postawić go na ogniu i zagotować sos. Gdy tylko sos "zabulgocze" zdjąć z ognia. Odstawić na jakąś godzinę aby przestygł i zgęstniał w spokoju:
  • 3. Przed podaniem wyjąć serniczek z salaterki, polać sosem.
    smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować