Ciasteczkowy serniczek na zimno z sosem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Ser przełożyć do miski, wsypać cukier waniliowy, cukier puder oraz galaretkę (proszek) i zmiksować to wszystko dokładnie. Dolać rozpuszczoną żelatynę i ponownie dokładnie za pomocą miksera połączyć ze sobą, postać masy serowej będzie dosyć płynna i taka powinna być:) Ciasteczka przełożyć na czystą bawełnianą ściereczkę ( ułożyć na połowie ścierki), przykryć ciastka drugą połową ścierki i kilkakrotnie uderzyć tłuczkiem do mięsa. Rozgnieść ale nie za drobno. Przesypać do miski z masą serową i dokładnie wymieszać łyżką. Przelać do salaterek i odstawić do lodówki do ściągnięcia
2.Sos:
Pomarańcze umyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę na drobniutkich oczkach. Obrać owoce. Wyfiletować pomarańcze a filety i startą skórkę wrzucić do blendera i zmiksować na papkę. Do rondelka przelać śmietankę, dodać zmiksowane pomarańcze i 4 łyżki cukru. Wymieszać. Postawić na ogień i na małym ogniu zagotować, co jakiś czas mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia. Do większego garnka wlać wodę i stawić na ogień aby się zagotowała. W mniejszym garnku żółtka utrzeć na puszystą masę z 2 łyżkami cukru. Gdy woda się zagotuje, postawić garnek z masą żółtkową i nadal ją ubijać. Wlać najpierw około chochli śmietanki aby zahartować żółtka a potem stopniowo wlewać resztę i miksować mikserem na średnich obrotach aż masy się połączą. Zdjąć garnek z kąpieli wodnej postawić go na ogniu i zagotować sos. Gdy tylko sos "zabulgocze" zdjąć z ognia. Odstawić na jakąś godzinę aby przestygł i zgęstniał w spokoju:
3.Przed podaniem wyjąć serniczek z salaterki, polać sosem.
smacznego!
Komentarze