Ciasteczkowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

Waniliowy serniczek z ciasteczkami,szybki i łatwy.

Składniki:

  • 4 opakowania kakaowych ciasteczek Petit Burre
    80 g masła
    1 łyżeczka kakao
    500 g sera waniliowego z wiaderka
    200 ml śmietanki 36%
    1 kopiasta łyżka cukru pudru
    2 kopiaste łyżki żelatyny
    1/2 szklanki wody
    2 galaretki brzoskwiniowe
    600 ml wrzącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno Desery

Ciasteczkowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik ciasteczkowy-krok I 1. Spód:
    2,5 paczki ciasteczek zmielić, masło rozpuścić.
    Wymieszać masło, kakao i ciasteczka.
    Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią spożywczą i na dnie ubić masę ciasteczkową. Wstawić do lodówki na godzinę.
  • Sernik ciasteczkowy- krok II 2. Żelatynę wymieszać z połową szklanki wody i wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i rozpuścić, lekko przestudzić.
    Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodać po łyżce ser, na końcu wlać żelatynę.
    Masę wyłożyć na spód i szybko wyrównać powierzchnię .
  • sernik ciasteczkowy- krok III 3. Od razu zanim masa zastygnie,włożyć pionowo pozostałe ciasteczka równolegle do brzegów tortownicy i aż do środka.Schłodzić w lodówce.
    Galaretki rozpuścić w 600 ml wrzątku i tężejącymi zalać sernik.

Porady

Do sernika użyłam sera w wiaderku , który był już słodzony, dlatego nie dodawałam prawie cukru do masy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Wanilia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować