Waniliowy serniczek z ciasteczkami,szybki i łatwy.
Składniki:
4 opakowania kakaowych ciasteczek Petit Burre
80 g masła
1 łyżeczka kakao
500 g sera waniliowego z wiaderka
200 ml śmietanki 36%
1 kopiasta łyżka cukru pudru
2 kopiaste łyżki żelatyny
1/2 szklanki wody
2 galaretki brzoskwiniowe
600 ml wrzącej wody
Ciasteczkowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
2,5 paczki ciasteczek zmielić, masło rozpuścić.
Wymieszać masło, kakao i ciasteczka.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią spożywczą i na dnie ubić masę ciasteczkową. Wstawić do lodówki na godzinę.
2.Żelatynę wymieszać z połową szklanki wody i wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i rozpuścić, lekko przestudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodać po łyżce ser, na końcu wlać żelatynę.
Masę wyłożyć na spód i szybko wyrównać powierzchnię .
3.Od razu zanim masa zastygnie,włożyć pionowo pozostałe ciasteczka równolegle do brzegów tortownicy i aż do środka.Schłodzić w lodówce.
Galaretki rozpuścić w 600 ml wrzątku i tężejącymi zalać sernik.
Porady
Do sernika użyłam sera w wiaderku , który był już słodzony, dlatego nie dodawałam prawie cukru do masy.
Komentarze