Ciasteczkowy sernik na zimno

4.49 (195 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Idealny deser na letni dzień :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg sera na sernik
    1 kubeczek śmietany 30% (ok. 200 ml)
    4 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka
    3-4 łyżki cukru pudru
    ok. 3 szklanki mrożonych owoców, u mnie truskawki i borówki
    1 galaretka truskawkowa
    200 g ciastek ala oreo
    2 opakowania rurek waflowych z kremem
    70 g masła
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno Rurki

Ciasteczkowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka zmiksować w blenderze lub pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy i docisnąć. Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietanę ubić, w trakcie ubijania dodać cukier puder. Ubitą śmietaną zmiksować z serem i na końcu z wystudzoną żelatyną. Część sera wylać na ciasteczkowy spód i wtedy dookoła tortownicy ustawić przekrojone na pół rurki waflowe. Wylać resztę sera i wstawić do lodówki.

    Owoce podlać 1/2 szklanki wody i zagotować, następnie zmiksować blenderem i wsypać galaretkę. Mieszać do jej rozpuszczenia, a kiedy wystygnie i zacznie tężeć wylać na sernik. Pozostawić w lodówce najlepiej na całą noc, żeby całość stężała. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Wypróbuj też ten pyszny sernik na zimno z truskawkami
 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować