1 kg sera na sernik
1 kubeczek śmietany 30% (ok. 200 ml)
4 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka
3-4 łyżki cukru pudru
ok. 3 szklanki mrożonych owoców, u mnie truskawki i borówki
1 galaretka truskawkowa
200 g ciastek ala oreo
2 opakowania rurek waflowych z kremem
70 g masła
Ciasteczkowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka zmiksować w blenderze lub pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy i docisnąć. Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietanę ubić, w trakcie ubijania dodać cukier puder. Ubitą śmietaną zmiksować z serem i na końcu z wystudzoną żelatyną. Część sera wylać na ciasteczkowy spód i wtedy dookoła tortownicy ustawić przekrojone na pół rurki waflowe. Wylać resztę sera i wstawić do lodówki.
Owoce podlać 1/2 szklanki wody i zagotować, następnie zmiksować blenderem i wsypać galaretkę. Mieszać do jej rozpuszczenia, a kiedy wystygnie i zacznie tężeć wylać na sernik. Pozostawić w lodówce najlepiej na całą noc, żeby całość stężała. Smacznego :)
Komentarze