Ciasteczka z mąki z orzechów nerkowca z solonymi pestkami dyni i pistacjami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Solone dodatki podkreślają delikatnie orzechowy smak ciastek. W pierwszy dzień po upieczeniu są mięciutkie, ale kolejnego stają się odrobinkę kruche.

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • (około 8 sztuk)
    100g mąki z orzechów nerkowca
    50g mąki pszennej
    50g masła/margaryny
    1 jajko
    2 łyżki miodu (płynnego; płaskie)
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    50g prażonych z solą pestek dyni oraz solonych pistacji (waga bez łupinek i w sumie, w dowolnych proporcjach)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Pesto

Ciasteczka z mąki z orzechów nerkowca z solonymi pestkami dyni i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki (oprócz pestek i pistacji) dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią) do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Na końcu do masy wmieszać całe pestki oraz uprzednio posiekane pistacje.
    Z ciasta uformować kulki o wielkości sporego orzecha włoskiego.
    Wszystkie kuleczki ułożyć (zachowując większe odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia, a następnie delikatnie spłaszczyć za pomocą widelca.
    Ciasteczka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 12-15 minut w 180 stopniach.
    (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pestki Pistacje Orzechy nerkowca

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dieta cukrzycowa Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować