Ciasteczka "Ślimaki Mocha"

5 (148 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kruche ciasteczka o ciekawym wyglądzie i kawowym smaku. Wbrew pozorom są bardzo łatwe w przygotowaniu i wcale nie pracochłonne. Ciasteczka nie są zbyt słodkie, dlatego śmiało można dodać do nich trochę więcej cukru.Oryginalny przepis pochodzi z The Golden Book of Cookies, ale troszkę go zmieniłam.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 250g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    125g miękkiego masła
    70g cukru
    1 jajko
    2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy espresso w proszku
    2 łyżeczki mleka
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Kruche ciasteczka

Ciasteczka "ślimaki mocha" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać razem w misce.
  • 2. Połowę masła utrzeć z połową cukru. Dodać 125g suchych składników i połowę jajka. Szybko zagnieść ciasto.
  • 3. Do pozostałej mąki dosypać kawę i wymieszać.
  • 4. Pozostałe masło utrzeć z resztą cukru. Dodać mąkę i resztę jajka. Szybko zagnieść.
  • 5. Obie masy rozwałkować na równe prostokąty. Białe ciasto posmarować mlekiem i nałożyć na nie ciasto kawowe. Ciasno zwinąć od dłuższej strony. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • 6. Piekarnik nagrzać do 180°C. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 7. Schłodzone ciasto kroić w plasterki o grubości 5mm i piec przez 10-12 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować