Babeczki mocha

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wspaniałe, kremowe i bardzo czekoladowe babeczki

  • 60 min

Składniki:

  • piątek, 16 stycznia 2015


    Składniki:
    Masło- 150 gramów
    Jajka-2 sztuki
    Mąka pszenna- 250 gramów
    Maślanka- 100 ml
    Kakao - 4 łyżki
    Czekolada gorzka- 80 gramów
    Cukier - 80 gramów
    Cukier puder- 6 łyżek
    Kawa - filiżanka espresso
    Proszek do pieczenia- 2 łyżeczki
    Wiórki kokosowe - 3 łyżki
    Ekstrakt wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kawy

Babeczki mocha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku roztapiam 50 gramów masła i zostawiam do ostudzenia. Maślankę , jajka, wanilię i masło łączę, delikatnie mieszając. W drugiej misce łączę mąkę, 2 łyżki kakao,proszek do pieczenia, startą na tarace czekoladę, oraz cukier. Teraz czas połączyć obie masy, i dodać ostatni składnik- 5 łyżek wystudzonego espresso. Całość mieszam, ale niezbyt dokładnie. Gotową masę przekładam do foremek i piekę mniej więcej 20 minut w 180 stopniach.
    Gdy babeczki stygną zajmuję się kremem. Resztę masła ucieram z cukrem pudrem, dodaję parę kropli wanilii i 2 łyżki kakao. Na sam koniec to utartej już masy dodaję napar kawowy. Delikatnie mieszam. Masę wstawiam na minimum pół godziny do lodówki. Wiórki kokosowe krótko prażę na suchej patelni- nie mogą zbytnio zbrązowieć. Kremem smaruję wierzch babeczek, posypuję kokosem i podaję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kawa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować