Mocha brownie cookies - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masełko stopić w garnuszku, dodać gorzką czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Pozostawić do ostudzenia.
Jajka ubić do jasności i puszystości. Pod koniec ubijania wsypać cukier, kawę w proszku oraz wlać ekstrakt z wanilii i przestudzone masło z gorzką czekoladą. Dobrze zmiksować, a następnie wsypać mąkę, kakao, szczyptę soli, sodę oraz posiekaną mleczną czekoladę. Ponownie zmiksować do otrzymania jednolitej masy.
Masę schłodzić 15 minut w lodówce, by stwardniała.
Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Za pomocą łyżeczki kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia okrągłe porcje masy (1 łyżeczka masy= 1 ciasteczko). Ważne, by zachować spore odległości pomiędzy ciastkami- podczas pieczenia rozleją się na boki!
Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku przez ok. 10-12 minut. Trzeba cały czas kontrolować czas pieczenia, by ciastka się nie przypaliły.
Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut na blaszce do stwardnienia, po czym przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
Porady
Pamiętajcie więc, by kładąc ciastka na blaszkę zachować duże odległości między nimi. Lepiej upiec ciasteczka w 2-3 turach niż wyjąć jeden wielki czekoladowy placek.
Komentarze