Ciasteczka serowe gęsie łapki

5 (158 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Te ciasteczka robi się bardzo szybko, są bardzo smaczne.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    200 g masła
    200 g białego sera/twarogu półtłustego
    2 żółtka
    szczypta soli
    2 kropelki esencji pomarańczowej

    cukier kryształ gruby
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciastka

Ciasteczka serowe gęsie łapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesypać do miseczki i do mąki pszennej wkroić małe kawałki zimnego masła. Połączyć i kolejno dodawać pozostałe składniki tj, twaróg, żółtka, sól i zapach pomarańczowy.
    Ciasto zagnieść, utoczyć kulę, zawinąć w folię i pozostawić w lodówce na ok. godzinę.
    Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować na placki ok 3 mm i wykroić kółka.
    Gruby cukier wysypać do miseczki. Kółka obtaczać cukrem z dwóch stron i składać najpierw na pół i jeszcze na raz na pół. Lekko dociskać.
    Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 20 - 30 min. Czas pieczenia zależy od grubości naszych kółek.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować