Ciasteczka serowe gęsie łapki

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Te ciasteczka u nas były hitem znikały z blaszki jeszcze ciepłe bo do ciasta dodałam pasty waniliowej, wyszły pachnące wanilią i bardzo smaczne, są szybkie w wykonaniu, doskonałe na podwieczorek i do kawki

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Porcja na ok 50 sztuk:
    250 g sera białego z kostki
    250 g margaryny
    2,5 szklanki mąki
    2 łyżki śmietany 18%
    łyżeczka proszku do pieczenia
    6 łyżek cukru kryształu
    łyżeczka pasty waniliowej
    jajko

    Posypka:
    1/2 szklanki cukru kryształu
    2 opakowania cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasteczka serowe gęsie łapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gęsie łapki 1. Miękką margarynę połączyć wraz z serem, mąką, jajkiem, śmietaną, proszkiem, cukrem oraz pastą waniliową, zagnieść szybko ciasto i odstawić na 30 minut do lodówki
  • gęsie łapki 2. Ciasto rozwałkować podsypując niewielką ilością maki, wykrawać ciasteczka za pomocą szklanki i każde kółko obtaczać w cukrach złożyć na pół i ponownie na pół, powinien wyjść trójkącik
  • gęsie łapki 3. Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 20 minut w 180 stopniach na złoty kolor
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować