na ciasto:
25 dag mąki pszennej
15 dag cukru pudru
1 łyżka kakao
15 dag miękkiego masła lub margaryny
na masę:
¼ szklanki mleka
¼ szklanki cukru
15 dag masła lub margaryny
2 szklanki mleka w proszku
1 cukier waniliowy
dodatkowo: formy w kształcie łupin orzechów włoskich
Ciasteczka – orzechy włoskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki zagniatamy aż do momentu połączenia się. Odstawiamy. Następnie przygotowujemy masę. Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym stale mieszając. Gdy cukier się rozpuści studzimy. Masło miksujemy na puszystą masę, stopniowo wlewamy ostudzone mleko z cukrami a na samym końcu dodajemy mleko w proszku i miksujemy na jednolitą masę.
2.Foremki należy natłuścić, aby po upieczeniu ciastka z łatwością odchodziły od formy. Smarujemy je oliwą ale tylko przed pierwsza partią ciasteczek, później już z łatwością odchodzą od foremek. Z przygotowanego ciasta odrywamy kawałek i wyklejamy foremki, ok. ½ łyżeczki na jedną foremkę. Należy ciasto ugniatać palcem, aby w foremce powstało zagłębienie na krem, gdyż ciastko ma przypominać łupinę orzecha. Tak przygotowane foremki ustawiamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut. Pieczemy do momentu zarumienienia. Używamy do tego termo obiegu.
Komentarze