Ciasteczka – Orzechy włoskie

4.5 (153 ocen)

świetny pomysł na deser

Składniki:

  • na ciasto:
    25 dag mąki pszennej
    15 dag cukru pudru
    1 łyżka kakao
    15 dag miękkiego masła lub margaryny
    na masę:
    ¼ szklanki mleka
    ¼ szklanki cukru
    15 dag masła lub margaryny
    2 szklanki mleka w proszku
    1 cukier waniliowy
    dodatkowo: formy w kształcie łupin orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciasteczka – orzechy włoskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki zagniatamy aż do momentu połączenia się. Odstawiamy. Następnie przygotowujemy masę. Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym stale mieszając. Gdy cukier się rozpuści studzimy. Masło miksujemy na puszystą masę, stopniowo wlewamy ostudzone mleko z cukrami a na samym końcu dodajemy mleko w proszku i miksujemy na jednolitą masę.
  • 2. Foremki należy natłuścić, aby po upieczeniu ciastka z łatwością odchodziły od formy. Smarujemy je oliwą ale tylko przed pierwsza partią ciasteczek, później już z łatwością odchodzą od foremek. Z przygotowanego ciasta odrywamy kawałek i wyklejamy foremki, ok. ½ łyżeczki na jedną foremkę. Należy ciasto ugniatać palcem, aby w foremce powstało zagłębienie na krem, gdyż ciastko ma przypominać łupinę orzecha. Tak przygotowane foremki ustawiamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut. Pieczemy do momentu zarumienienia. Używamy do tego termo obiegu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Orzechy włoskie w karmelu

To może cię zainteresować