Wyjątkowo kruche ciasteczka z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi. Są bardzo sycące i idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie do szkoły czy na wycieczkę.
40 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Na około 20szt:
Masło w temperaturze pokojowej - 100g
Masło orzechowe - 150g (u mnie masło orzechowo-sezamowe)
Cukier - 120g
Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
Jajko - 1szt
Mąka pszenna - 180g
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Sól - szczypta
Orzechy arachidowe (ziemne) niesolone - 100g
Ciasteczka orzechowe - pyszne i pożywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy z cukrami. Dodajemy jajko i dalej ucieramy. Dodajemy masło orzechowe, sól, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy, aż uzyskamy gładką, jednorodną masę.
Odkładamy około 1/4 fistaszków, resztę dorzucamy do ciasta i mieszamy.
Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulkę i lekko rozpłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka układamy dość luźno, bo trochę urosną. W każde ciasto wciskamy po kilka orzeszków.
Ciastka pieczemy w 180 stopniach przez 18-20 minut. Powinny lekko się zarumienić. Studzimy na kratce.
Ciastka najlepsze są następnego dnia.
Komentarze