Ciasteczka orzechowe - pyszne i pożywne

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wyjątkowo kruche ciasteczka z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi. Są bardzo sycące i idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie do szkoły czy na wycieczkę.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na około 20szt:
    Masło w temperaturze pokojowej - 100g
    Masło orzechowe - 150g (u mnie masło orzechowo-sezamowe)
    Cukier - 120g
    Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
    Jajko - 1szt
    Mąka pszenna - 180g
    Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    Sól - szczypta
    Orzechy arachidowe (ziemne) niesolone - 100g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasteczka

Ciasteczka orzechowe - pyszne i pożywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrami. Dodajemy jajko i dalej ucieramy. Dodajemy masło orzechowe, sól, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy, aż uzyskamy gładką, jednorodną masę.
    Odkładamy około 1/4 fistaszków, resztę dorzucamy do ciasta i mieszamy.
    Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulkę i lekko rozpłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka układamy dość luźno, bo trochę urosną. W każde ciasto wciskamy po kilka orzeszków.

    Ciastka pieczemy w 180 stopniach przez 18-20 minut. Powinny lekko się zarumienić. Studzimy na kratce.
    Ciastka najlepsze są następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe Orzeszki ziemne

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować