Ciasteczka kokosowo-orzechowe z palonym masłem

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Ciasteczka są przeeepyszne oraz kuszą cudownym karmelowo-maślanym zapachem. Tak! Palone masło to nieodzowny składnik tych ciasteczek, który sprawia, że posiadają nietuzinkowy smak. Poza tym ciastka są kruche, chrupiące, lekko kokosowe i pełne mnóstwa orzechów.

  • 25 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 15 sztuk)
    200g mąki pszennej (czasami zamieniam na żytnią typ 720)
    100g masła (z minimum 82% tłuszczu)
    100g cukru kokosowego (*)
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    50g wiórków kokosowych
    50g orzechów włoskich (waga po obraniu)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka kokosowo-orzechowe z palonym masłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować palone masło.
    Masło umieścić w rondelku i podgrzewać (co chwilę przemieszać) - aż zacznie brązowieć, a na jego powierzchni pojawią się ciemne kropeczki.
    Jajko wymieszać z cukrem i następnie dodać przestudzone masło oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
    Na końcu do jednolitej masy należy wmieszać wiórki kokosowe oraz uprzednio posiekane orzechy.
    Z ciasta uformować kulki przypominające spory orzech włoski.
    Każdą kuleczkę spłaszczyć i z niewielkim odstępem ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
    Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 18 minut w 180 stopniach.
    (Posiadam piekarnik gazowy.)
    Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Porady

(*) W ostateczności można użyć cukru zwykłego lub ksylitolu, ale cukier kokosowy nadaje ciastkom bardziej karmelowego i przyjemnego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciastka maślane

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować