będąc od niedawna na diecie bezglutenowej i bezmlecznej wymyśliłam te ciasteczka. Muszę przyznać, że bardzo ciekawe w smaku i choć mąka kasztanowa jest specyficzna, warto spróbować! Polecam :)
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- mąka kasztanowa: 100 gramów
- mąka ziemniaczna: 50 gramów
- mąka z ciecierzycy: 50 gramów
- miód (lub do smaku): 4 łyżki
- olej rzapakowy (lub mniej - radzę dolewać po trochu przy mieszaniu ciasta): 0.5 szklanki
- bakalie: 7 łyżek
- sól: 1 szczypta
Ciasteczka kasztanowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Składniki suche i bakalie (dowolne, to co się lubi), dobrze wymieszać w misce.
2.Dodać płynny miód i po trochu olej. Mieszać łyżką aż masa zacznie się robić lepka i ciastowata, lecz nie lejąca.
3.Ręką formować spłaszczone kuleczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w 200 stopniach, potem zmniejszyć temperaturę do 160 i piec jeszcze 5 minut.
Komentarze